Поњавић: Нисам знао да смо толико јаки

Милош Поњавић, некада одличан атлетичар у Црвеној звезди, професор физичког васпитања, куглаш Металаца из Горњег Милановца (ове године је освојио вицешампионску титулу на првенству државе у паровима), сјајно је селектирао и водио мушку сениорску куглашку репрезентацију Србије до титуле шампиона света на првенству у немачком Детенхајму.

- Искрено, надао сам се једној медаљи, јер сам имао поверење у ову генерацију. Међутим, иако смо имали неколико контролних мечева и, на пример, у Сегедину десетак дана пре поласка на СП победили прваке света Мађаре, нисам имао јасну представу колико су они, у ствари, јаки! Тек на Шампионату света у Детенхајму, када смо у свим мечевима до финала имали резултате преко 3.800 чуњева, победили у групи прве светске прваке по новом систему такмичења Немце и оборили у полуфиналном мечу са Чесима и светски рекорд од 3.969 чуњева, било је јасно да имамо генерацију за златни трофеј. Поготово, што се у Детенхајму показало да ни једна репрезентација нема играча какав је Вилмош Заварко. Он је куглашки ванземаљац који тренутно нема премца у свету, иако је још јуниор - истакао је Милош Поњавић.

Колико су његови резултати  пресудили у укупном успеху репрезентације?

- Србија је са Заварком имала велику предност, али не и одучујућу, јер он обавезно доноси поен против играча, плус два поена за укупно бољи резултат екипе, јер би скоро увек направио огромну разлику у чуњевима. Међутим, морам да кажем да је ипак, најбитније, да смо имали веома уједначену екипу, сјајних појединаца, практично без слабог играча! То ни једна селекција, осим можда Мађарске, није имала на Првенству света! Зато кажем да је пресудио колектив. Ни у једном мечу нисмо имали појединачни лош резултат, што је на оваквим такмичењима опасно.

Победом против Немаца у четвртфиналној групи од 7:1 избегли сте Мађаре у полуфиналу, за које сте и на првенству говорили да су најопаснији ривал, и Србија је играла против Чеха. Кога сте желели у финалу, Немце или Мађаре?

- Први меч са Немачком био је најважнији на Шампионату света. Одиграли смо велику утакмицу у сваком погледу, нисмо имали слабог појединцаа. Потом је дошло полуфинале са Чесима, када смо оборили екипни светски рекорд, а Заварко појединачни од 728 чуњева. У другом полуфиналу, Мађари су после велике  борбе поражени од Немаца. Тако ми се жеља испунила да поново играмо против Немаца, који су, без обзира на домаћи терен, увек лакши противник од Мађара. Мађари су, са друге стране, навијали за нас у финалу, као и Румуни, Французи, Словенци и група наших навијача који су буквално, иако их је било двадесетак, добили сваки „двобој"са око 1.000 грлатих Немаца!

Какву сте тактику припремили за финале, обзиром да су све карте биле откривене у предходним мечевима?

- Финални меч је био двобој у коме ништа ново није могло да се уради на тактичком плану. Ту је било шест појединачних дуела, играч на играча,  ко има веће срце! Док смо их у првој утакмици декласирали њиховим оружјем, упорношћу, борбеношћу и дисциплином, у финалу је све било ствар личног приступа, инспирације и, пре свега, жеље да се победи велики ривал. И морам да кажем да је свако дао огроман допринос, а да су капитен Јован Ћалић и дебитант Горан Остојић, у последњем блоку пресудили, јер су издржали огроман притисак публике. Сада, када је прошло мало времена, чудим се одакле су пронашли ту снагу, јер играли смо пре подне полуфинале, а по подне финале...

Ко је, по вама, највише искористио шансу за афирмацију на Шампинату света?

Без поговора - Горан Остојић, јер се за Заварка, који има и сениорске и јуниорске светске медаље, већ знало. Остојић је наш златни дебитант. Краси га чист стил игре, прецизан хитац, огромна упорност и борбеност и то је оно што се цени у савременом куглању. Други велики добитак за нашу репрезентацију је Дарко Лотина најбољи играч Бундеслиге ове године по просеку. Рођен је у Немачкој, игра за бундеслигаша Равензбург и када сам га пре неколико месеци питао да ли би желео да игра за репрезентацију, одмах је прихватио. Сјајна је личност, уклопио се у репрезентацију у пружио огроман допринос. Наше три велике звезде светског куглања, капитен Јован Ђалић, Арпад Антал и Даниел Тепша су потврдиле врхунску класу и, свакако, спадају у десет најбољих играча шампионата. Тибор Сел и Горан Чалуковић су показали квалитет када је требало имали су одговорне улоге и задатке које су у потпуности испунили, а девети играч је био јуниорски светски шампион у пару са Заварком из Задра прошле године Милош Радојичић!

Колико је на успех утицао и добар рад у Куглашком савезу Србије и позитивна атмосфера у репрезентацији?

- Наша куглашка организација, пре свих председник КСС Урош Драгојловић и генерални секретар КСС Војко Павловић, је све предузела да се створе најбољи могући услови, и поред кризе, да репрезентација има довољно мечева и термина за припреме. Захваљујем се и свим куглашким радницима у Србији на помоћи и подршци, као и на бројним честиткама. Посебно се и у име играча захваљујем на гостопримству у завршном делу припрема, особљу куглане у Бањи Јунаковић и свим запосленима у овом центру. У златној медаљи уткана је и њихова помоћ и пажња - костатовао је Милош Поњавић, селектор куглаша Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара