Пријавило се више од 16.000 волонтера

Више од 16.000 младих људи из Србије и иностранства до сада се пријавило да волонтира на предстојећој Универзијади у Београду.

Највише пријављених је из Србије, док око 700 волонтера долази из иностранства. Конкурс за волонтере траје до почетка јуна, а након тога ће организатори Универзијаде одабрати 10.000 волонтера који ће проћи обуку и помоћи организацију те спортске манифестације.

Волонтери су ангажовани у 19 различитих сектора - смештај, спортски објекти, транспорт, протокол, прес центар и остало. Обука волонтера састоји се из три врсте - генерална, специфична и тренинг на објекту.

Пријављени волонтери су од првог марта прошли општу обуку, а до сада су, између осталог, помагали организацију Евровизије, финалног турнира Јадранске лиге и Београдског маратона.

Директор сектора за волонтере Дамир Штајнер оценио је да су млади препознали значај волонтирања и истакао помоћ локалних канцеларија за младе Министарства омладине и спорта.

"Млади су препознали поруку волонтирања. До сада су волонтери били укључени у бројне друштвено одговорне акције и то је била прилика да покажу шта су до сада научили и да стекну искуства која ће им на Универзијади бити драгоцена", рекао је Штајнер на конференцији за новинаре.

Сваки волонтер ће добити и травел картицу која ће им омогућити различите погодности из области аутобуског и железничког саобраћаја, као и телекомуникација. Картица има пет нивоа, а ниво зависи од дужне волонтирања и квалитета ангажмана.

Просечна старост пријављених волонтера, од којих су 66 одсто девојке, износи 22 године. Пријавили су се због, како су рекли, упознавања нових пријатеља, стицања искуства, али и због жеље да помогну организацују пројекта, као и за добробит заједнице.

Најпопуларнији сектори међу волонтерима су универзитетско село, логистика и рад у спортским објектима.

Универзијада у Београду окупиће од 1. до 12. јула 10.000 спортиста из 140 земаља.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво