Светски дан кинеских спотрских вештина

Светски дан кинеских спортских вештина  таи ћи ћуен и ћи гонг, биће обележен и у Београду, у суботу 25. априла у 10 часова пре подне на отовреном простору (на Калемегдану код Опсерваторије). Београдски поклоници ове вештине извешће овом приликом основне форме таи ћија и ћи гонга са својим учитељима.

Последња суботе у априлу, од 1999. године у више од шездесет земаља света - међу којима је и Србија -  поштоваоци древне кинеске вештине, вежбајући од раних јутарњих часова нижу својеврсни ланац чије се карике надовезују. Циљ ове манифестације јесте да популарише традиционалну кинеску емдицину, али и спорт, благотоворно дејство тај ћија на људски организам.

Таи-ћи ћуен (познатији код нас као таи-чи чуан) јесте физичко- ментална вежба, чији скуп покрета укључује читаво тело, а све форме и облици вежбања, изводе се успорено и равномерно. Везује се за здравље, дуговечност и јединство духа и тела. Покрети носе маштовита и лепа имена, попут: "Расплети гриву дивљем коњу", "Понеси тигра у планину"..."Једноструки бич" и сл. Начин извођења односно стил форме, носи различите називе- Јанг, Сун, Ву, У или Чен.

Сваки од њих поседује различити приступ слагању форме,док се вежбе изводе празним рукама - длановима уз могућу примену мача, сабље, штапа или лепезе. Године 1200. таоистички монах Ћанг Сан Фенг основао је манастир на планини Ву Данг, да би практиковао таоизам у циљу врхунског развоја човека. Учитељ Ћанг је наглашавао да је равнотежа између јина и јанга начин да се усаврше менталне и физичке способности. Тако је настао таи ћи: Кинези су је прогласили унутрашњом борилачком вештином да би се разликовала од вештине кунг фу коју су вежбали у манастиру Шаолин.

         Неке од предности таи ћија: релаксација ума и тела, јачање тетива, зглобова, појачавање покретљивости мишића, регулисање функције нервног система, отклања стрес, доводи у равнотежу функције унутрашњих органа, појачавање имунолошког система, уравнотежавање рада жлезда са унутрашњим лучењем; таи-ћи доводи до високог степена концентрације и повећава самопоуздање. Побољшава се држање тела, а користи се у лечењу болести од зависности, артритиса, као превентива против остеопорозе, Паркинсонове болести, мултиплесклерозе и код разних психосоматских болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије