Новак Ђоковић пети пут добитник Лауреус награде за најбољег спортисту света

Српски тенисер Новак Ђоковић добитник је престижне Лауреус награде за најбољег спортисту света претходне године.

Новак Ђоковић пети пут добитник Лауреус награде за најбољег спортисту света Новак Ђоковић пети пут добитник Лауреус награде за најбољег спортисту света

Новак Ђоковић је пети пут изабран за најбољег спортисту света, пошто је Лауреус награду већ освајао 2012, 2015, 2016. и 2019. годинe.

Најбољи тенисер света је тријумфовао у конкуренцији фудбалера Ерлинга Холанда и Лионела Месија, атлетичара Арманда Дуплантиса и Ное Лајлса и возача Формуле 1 Макса Ферстапена.

Ђоковић је тако изједначио рекорд некадашњег колеге Роџера Федерера, који се до вечерас једини могао похвалити да је пет пута проглашен за најбољег спортисту године.

Церемонија доделе Лауреус награда одржана је у Палати телекомуникација, једном од симбола Мадрида, а Ђоковићу је престижно признање уручио Том Брејди, један од најбољих играча америчког фудбала свих времена.

Година у којој су падали рекорди

Новак Ђоковић је у 2023. учествовао на 12 турнира (13 рачунајући Дејвис куп). Остварио је 56 победа и седам пута изгубио. Преведено у сетове – 144 их је освојио, а 32 препустио противницима, по чему му, са 82 одсто успешности, није било равног на АТП туру.

Пласирао се у осам финала и освојио седам пехара - био је најбољи на више од половине турнира на којима је изашао на терен.

Само 2011. и 2015. Ђоковић је донео више трофеја у своје витрине, па претходна година по успешности дели треће место са 2013, 2014. и 2016, током којих је такође подигао по седам пехара.

На списак укупно 98 освојених титула у каријери, Ђоковић је у 2023. дописао тријумф на турниру серије 250 у Аделејду, два мастерса – Синсинати и Париз, три гренд слема – Аустралијан опен, Ролан Гарос и Ју-Ес опен и Завршни турнир у Торину.

Годину је, осми пут у каријери, завршио као број један на АТП листи, чиме се нико други не може похвалити пошто се Роџер Федерер зауставио на шест.

Српски тенисер је оборио и рекорд Штефи Граф од 377 недеља на првом месту, по чему је, након што је још 2021. надмашио Федерерових 310, најдуговечнији број један и у мушкој и у женској конкуренцији.

И најважније – са 24 освојене гренд слем титуле, Новак Ђоковић је претекао Рафаела Надала који их има 22.

Лауреус награде - мерило најзначајнијих достигнућа у свету спорта

Лауреус награда је призната као мерило најзначајних достигнућа у свету спорта. Установљена је 1999. године и од тада се редовно бирају најбољи међу појединцима и тимовима.

Поред награда намењених најбољем спортисти и најбољем тиму, Лауреус признања додељују се и за најбољу спортисткињу, најбољег акционог спортисту/спортисткињу, најбољег спортисту/спортисткињу са инвалидитетом, повратника године, успон године и за програм који одражава инспиративне речи Нелсона Манделе, Лауреусовог првог покровитеља.

Добитници Лауреус награда бирају се гласањем које се одвија у две фазе. Листе номинованих састављају се на основу гласова преко 1.000 чланова глобалног медијског Лауреус панела који чине медијски радници из више од 70 земаља света, а потом најбоље тајним гласањем бира 69 чланова Академије Лауреус, међу којима су олимпијски шампиони, светски рекордери и спортисти који су оставили дубок траг у дисциплинама којима су се бавили.

Ајтана Бонмати најбоља спортисткиња света

Награду за најбољу спортисткињу добила је шпанска фудбалерка Ајтана Бонмати која је са репрезентацијом своје земље освојила Светско првенство, након чега је проглашена за најбољу играчицу света.

За најбољи тим године проглашена је женска фудбалска репрезентација Шпаније која је освојила титулу шампиона света.

Награду за успон године заслужио је фудбалер Реал Мадрида и репрезентативац Енглеске Џуд Белингем.

Најуспешнија гимнастичарка свих времена Симон Бајлс из Сједињених Америчких Држава добила је награду за повратника године.

За најбољу акциону спортисткињу, у конкуренцији жена и мушкараца, проглашена је млада скејтерка Ариса Тру (14) из Аустралије.

У конкуренцији спортиста са индавидитетом награђена је тенисерка у колицима из Холандије Диди де Грот.

Фондација шпанског тенисера Рафаела Надала добила је специјалну награду за доброчинство и програм који одражава инспиративне речи Нелсона Манделе, Лауреусовог првог покровитеља.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво