Читај ми!

Европско сребро за Александру Хавран и Алексу Ракоњца

Млади српски стрелци наставили су низ одличја на Европском првенству ваздушним оружјем у Ђеру. Александра Хавран и Алекса Ракоњац су освојили сребро у такмичењу јуниорских микс парова пушком другог, такмичењима испуњеног, дана првенства.

То је друго одличје за Србију на овогодишњем Европском првенству, после титуле екипног првака Европе коју је јуче освојила женска јуниорска екипа пушком.

Иначе, европско сребро је трећа медаља на великим такмичењима у микс паровима за садашњу генерацију српских јуниора и јуниорки. На Европском првенству у Хамару наш јуниорски микс пушком је био трећи, а 2023. на Светском првенству у Каиру је стигао до сребра. На оба такмичења су тим чинили Хавранова и Марко Ивановић.

Александра и Алекса су у квалификацијама у Ђеру били убедљиво први са одличних 630,3 круга.

У мечу за злато ривал им је била прва екипа Немачке. Српски тим је одлично почео, добио прве две серије и повео са 4:0. Међутим, Немци су били прецизнији у наредна четири хица и преокренули на 8:4. Српски тим је морао да „јури“ ривала и у томе је у завршници успео, изједначивши на 12:12. Али, немачки пар је у наредна два хица био за нијансу прецизнији и победом од 16:12 стигли до злата.

"Микс Хавран/Ракоњац је у квалификацијама постигао врхунски резултат, који би их одвео у меч за злато и на Светском првенству. Одлично су гађали иако је иза њих тежак дан. Александра је освојила екипно злато, али је само два десета дела круга била далеко од медаље. Исто толико је делило Алексу Ракоњца од финала. Пропуштене шансе их нису деморалисале, већ напротив, биле стимуланс за микс такмичење. У мечу за злато су добро почели, али после никако нису успевали да погађају 'јаке центре', мада нису грешили", прокоментарисао је селектор за пушку Драган Доневић.

Стрелци пушком су данас имали "препуне руке посла". Сем надтемања микс парова, данас је одржано и специјално надметање "Челенџ трио", за трочлане тимове, слично екипним такмичењима на великим турнирима у периоду од 2018 до 2023. Пут до медаља је водио кроз четири фазе - квалификације, четвртфинале, полуфинале и мечеви за одличја.

Србију су представљали Алекса Ракоњац, Петар Ердеи и Урош Алексић. У првој фази квалификација у којој свако пуца 20 хитаца заузели су пето место и прошли у четвртфинале, међу осам најбољих. Резултати из квалификација се не преносе у четвртфинале, у којој стрелце очекују нове две серије од по десет дијабола, а прве четири екипе иду у полуфинале. Српски јуниори су у четвртфиналу били седми и завршили такмичење.

На ред су потом дошле јуниорке. Састав Александра Хавран, Емилија Поњавић, Љиљана Цветковић, који је јуче освојио екипно злато, у првој фази био четврти. Међутим и девојке су, као и јуниори, зазстављене у четвртфиналу, у коме су заузеле шесто место. Финале им је било непуна два круга далеко.

Сем стрелаца пушком данас је на ватрену линију изашло и седморо младих српских такмичара пиштољем. Женска јуниорска репрезентација је заузела 11. место у екипном пласману. У масовном надметању јуниора пиштољем учествовало је 20 тимова, а Србија се пласирала на 13. место. Појединачно су најуспешнији били Кристина Пејовић, која је заузела 27. место у конкуренцији девојака, и Лука Милошевић, освајач 35. позиције у такмичењу мушкараца.

"Изузимајући Кристину Пејовић, која је гађала на свом нивоу, остали наши стрелци пиштољем су данас постигли мало слабије резултате од очекиваних. Ипак, нико није драстично подбацио, показали су велику жељу. Сви они су још увек врло млади. Види се да има потенцијала који уз рад и искуство може да прерасте у квалитет", поручила је Јасна Шекарић, селектор Србије за пиштољ.

Јуниорски део шампионата Европе завршава се у среду надметањима јуниорки и јуниора у дисциплини "Челенџер трио".

 

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво