Читај ми!

Највећи успеси српског спорта у 2023. години

Колективи и појединци учинили су богато спортско наслеђе Србије богатијим. У претходној години забележени су одлични резултати, међу којима предњачи достигнуће Новака Ђоковића, светско злато Иване Шпановић и сребрна медаља кошаркашке репрезентације на Мундобаскету.

Највећи успеси српског спорта у 2023. години Највећи успеси српског спорта у 2023. години

1. Новак Ђоковић - најбољи свих времена

Неприкосновени Новак Ђоковић је у 2023. години стао у ред највећих спортиста, будући да је претходно и статистички постао најбољи тенисер који се икада бавио овим спортом.

Када је реч о тенису, поред Ђоковића и Хамад Међедовић је направио велики подвиг, тријумфом на турниру Нове генерације чиме је званично постао најбољи млади тенисер света.

Пред Ђоковићем је година у којој ће имати прилику да направи већу разлику у односу на све остале тенисере, а испред Међедовића је доказивање у покушају да дође до најбољих 100 играча, а потом и борба за трофеје.

2. Злато краљице српског спорта

Ивана Шпановић је на Светском првенству у Будимпешти у дисциплини скок удаљ резултатом од 7,14 метара освојила злато, једну од највреднијих медаља српске атлетике.

Атлетичарка је у 2023. години успела да постигне дугоочекивани резултат, без обзира на досадашње многобројне медаље, Шпановић је антологијским скоком направила и највећи успех у каријери.

У 2024. години очекују је нови изазови, пре свега на Олимпијским играма у Паризу где ће покушати да надмаши бронзу освојену у Рио де Жанеиру.

Поред Иване Шпановић и Ангелина Топић је обележила прошлу годину, прво је оборила државни рекорд у скоку увис прескочивши 197 центиметара на митингу Дијамантске лиге у Паризу. Потом је постала шампионка на Европском првенству за јуниорке у Јерусалиму. Ангелина је проглашена и "Звездом у успону" на вечери Европске атлетике у Виљнусу.

3. Сребро "отписаних" из Маниле

Светислав Пешић и кошаркаши су показали да су тим пратећи поруку: "Сви за једног, један за сви".

Кошаркашка репрезентација Србије (не)надано је изненадила јавност, сребром на Светском првенству одиграном у Јапану, Индонезији и Филипинима.

Предвођени селектором Светиславом Пешићем кошаркаши Србије су постали вицешампиони света, поражени су од Немачке у финалу.

На путу до медаље нису савладали селекцију Сједињених Америчких Држава, али је подвиг утолико већи због неиграња Николе Јокића, Василија Мицића, Николе Калинића и других кошаркаша.

Уз изостанак еуфорије пред пут на Далеки исток, репрезентативци на челу са капитеном Богданом Богдановићем успели су за кратко време да врате поверење у јединство тима. Тој чињеници највише је допринео Бориша Симанић порукама подршке које је слао саиграчима из болнице, њему је одстрањен бубрег након повреде на мечу против Јужног Судана.

Блиставу страницу историје српске кошарке у години јубилеја – век кошарке у Србији, исписали су: Богдановић, Симанић, Алекса Аврамовић, Никола Милутинов, Стефан Јовић, Никола Јовић, Дејан Давидовац, Душан Ристић, Марко Гудурић, Огњен Добрић, Вања Маринковић и Филип Петрушев.

Ђоковићево "крунисање" у Њујорку, односно победа на Ју-Ес опену допринела је додатном набоју емоција љубитељима спорта које се испољило приликом величанственог дочека у Београду.

4. Сребро златних одбојкашица

Одбојкашице Србије су освојиле друго место на Европском првенству и пету узастопну медаљу на континенталном шампионату.

Упркос поразу у Бриселу од Турске у финалу, одбојкашице су показале да су један од најуспешнијих спортских колектива у Србији. Дуги низ година уназад, где год да се појаве увек обрадују љубитеље спорта у држави. Понекад се чини да су очекивања од српских одбојкашица на највишем нивоу, а оне то беспоговорно правдају.

Наредне године их очекује турнир на Олимпијским играма који су избориле преко квалификација одмах по завршетку првенства Европе.

5. Партизанов траг у бескрају

Кошаркаши Партизана су прошле године први пут после паузе од осам сезона заиграли у Евролиги. У повратничкој евролигашкој сезони стигли су до четвртфинала. Лигашки део су завршили са 20 победа и 14 пораза.

Партизан је био тренд, неко кога су сви пратили, а навијачи су тренеру Жељку Обрадовићу певали: "Чекам тебе да остварим један давни сан".

Борбу за фајнал-фор водили су са мадридским Реалом. Серија мечева између београдског и мадридског клуба засигурно је најузбудљивија четвртфинална одиграна у историји Евролиге.

Пет величанствених утакмица и једна туча, биланс је виђеног на паркетима у престоницама Србије и Шпаније.

Тучу је у Мадриду при 15 поена разлике за госте из очаја изазвао је Серхио Љуљ, а капитен Партизана Кевин Пантер је уз оклевање ипак лаички прихватио.

Након два дуела у Шпанији, српски тим је имао 2:0 у серији која се играла на три победе.

Тимови су трећи меч играли ослабљени због суспрензије играча: Кевина Пантера, Матијаса Лесора, Гершона Јабуселеа и Габријела Дека.

Партизан је у Београду играо сјајно. Имао је 10 разлике у првом полувремену. Алекса Аврамовић је повредио шаку и на крају је Реал смањио укупни заостатак на 2:1.

Трагедија у београдској Основној школи "Владислав Рибникар", дан пред четврту утакмицу је оставила Србију у шоку. Партизан и Реал су одиграли дуел. Реал је изједначио 2:2.

Као ниједан други тим у историји Евролиге, екипа из Мадрида је надокнадила заостатак и успела да тријумфује и слави пролазак на фајнал-фор.

Партизану и навијачима црно-белих остао је након мечева горак укус дугоочекиваног повратка међу елитом у Европи. Ипак, играчи предвођени тренером Жељком Обрадовићем направили су одличан резултат.

6. Србија, земља баскета

Баскеташи Србије у претходној години освојили су Европско и Светско злато. На континенталном су дошли до петог узастопног, а на првенству света до другог заредом.

Стахиња Стојачић је на оба турнира изабран за најкориснијег играча.

Репрезентација Србије у дисциплини 3 на 3 је до сада укупно освојила 15 медаља, а од тога 11 златних и по две сребрне и бронзане.

Једино злато које им недостаје имаће прилике да освоје на Олимпијским играма у Паризу. За сада, након проглашења баскета за олимпијски спорт, Србија је у Токију дошла до трећег места.

7. Први пласман фудбалера на првенство Европе и лош учинак клубова

Фудбалска репрезентација Србије први пут се под овим именом пласирала на Европско првенство или другим речима, безмало четврт века је прошло без континенталне смотре националног тима.

Поред тога, Драган Стојковић је у 2023. години постигао што ниједан селектор пре њега није. Предводио је Србију на Светском првенству, промовисао је тим у А дивизију Лиге нација и играће шампионат Европе.

У 2023. години су по први пут Србију представљале три фудбалске екипе у Европи. Крај је био прилично лош.

Фудбалски клубови из Србије су с великим очекивањима прижељкивали нову сезону, учинак Црвене звезде, ТСЦ-а, Партизана, Чукаричког и Војводине у евротакмичењима су 25 пораза, два ремија и један тријумф.

Понекад је статистика лош савезник у приказивању резултата, али у случају домаћих тимова најбоље одсликава однос снага у односу на екипе у Лиги шампиона, Лиги Европе и Лиги конференција.

8. Стелци и рвачи - медаље, медаље и медаље

Поред наведених успеха, неправедно би било запоставити Дамира Микеца и Зорану Аруновић, српске стрелце који чини се свако мало обрадују спортске заљубљенике.

Микец је у претходној години "упуцао" девет медаља, пет златних, две сребрне и две бронзане. Највреднију донео је са Светског првенства из Азербејџана - сребро.

Поред тога, још осам пута био је окићен у 2023. години, пет пута на Светским куповима и три пута на Европском првенству у Естонији. Годину је завршио као први на ранг листи у дисциплини 10 метара ваздушним пиштољем.

Зорана Аруновић је освојила пет одличја на светским куповима и два на првенству Европе.

У години за нама и српски рвачи су били веома плодоносни, освојили су чак пет медаља на Светском првенству одржаном у Београду. Стеван Мићић је освојио прво злато за Србију у слободном стилу. Хетик Цаболов, Али Арсалан, Гeоргиј Тибилов и Мате Немеш стигли су до бронзаног одличја.

Спортисти су између осталог и чести даваоци среће грађанима у неретко тешким тренуцима. Готово сви искрени љубитељи спорта с нестрпљењем очекују нову годину и изазове на турнирима широм света.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво