Читај ми!

Лазар Ковачевић освојио сребро на финалном турниру Светског купа у Дохи

Српски репрезентативац Лазар Kовачевић освојио је сребрну медаљу у гађању ваздушном пушком на финалном турниру Светског купа у Дохи.

Kовачевић је други пут у каријери учествовао на финалу Светског купа - прошле године на дебију у Kаиру био је десети.

Стрелац Јагодине 92 је до данас имао једну појединачну медаљу на турнирима Светског купа. Прошле године, освојио је злато у Бакуу, а изборио је и једно сребро у миксу и бронзу у тимској конкуренцији.

Наш репрезентативац је у финале турнира у Дохи ушао са четвртог места у квалификацијама, у којима је погодио 630,1 круг. Најпрецизнији је био Јапанац Наоја Окада са 632,0.

У финалу су гађала петорица Европљана и три Азијата, а међу онима који се нису нашли међу осам најбољих био је актуелни светски првак Виктор Линдгрен (Шведска).

Почетак финала није најављивао да Kовачевић може до медаље, јер после пет хитаца је био седми. Међутим, како је такмичење одмицало, Kовачевић је гађао све боље и боље. Низао је "јаке“ центре и постепено напредовао у изузетно квалитетном финалу. Сви стрелци су гађали одлично, па се свака грешка и мало слабији хитац скупо плаћао.

Међутим, Kовачевић није много грешио и корак по корак се приближавао врху. Већ после 10. хица избио је на пето место, потом на четврто, а после 18. хица (од укупно 24), био је на челу пласмана.

У том тренутку у конкуренцији за медаље остала су четири стрелца – Kовачевић, затим лидер на светској листи Залан Пеклер (Мађарска), олимпијски првак и светски вицешампион Хаоран Јанг (Kина) и Чех Јиржи Привратски. Разлике у резултатима су биле изузетно мале и све је још увек било отворено.

Најсигурнији у завршници био је Пеклер. Освојио је злато, оправдао улогу фаворита и потврдио прво место на овогодишњој светској ранг листи. Kовачевић, који је пред Доху био 24. на листи, је за Мађарем заостао 0,8 кругова. Бронза је припала Привратском. Чех је пред Доху држао 16. позицију на листи.

Без одличја, на четвртом месту остао је Хаоран Јанг. Пети је био Јапанац Окада, најпрецизнији у квалификацијама, који је до половине финала чврсто држао челну позицију...

"За финале Светског купа се припремам два, три месеца. Од средине септембра, када је завршен квалификациони циклус и потврђено да ћу учествовати у Дохи, у потпуности сам се фокурисао на финале Светског купа. Интензиван рад се исплатио. Такмичење је било изузетно квалитетно, сви финалисти су потврдили да су у доброј форми, одлично су гађали, па су нијансе одлучивале. Чињеница да сам у тако јако конкуренцији успео да дођем до медаље ми даје много разлога за задовољство. Не жалим пуно за златом, испред мене је остао само фаворит Пеклер. Медаља на финалу Светског купа је за мене велико охрабрење за будућност", рекао је Kовачевић, кога у последњих пар сезона тренира један од наших најуспешнијих стрелаца Стеван Плетикосић, освајач олимпијске бронзе у Барселони 1992.

Kовачевић ће медаљу добити у четвртак, јер проглашења победника у свим дисциплинама прва три дана ће бити одржана у четвртак увече.

У четвртак нико од српских стрелаца не излази на ватрену линију. Наши репрезентативци учешће на финалу Светског купа завршавају у петак, када ће се Теодора Вукојевић такмичити у троставу.

уторак, 11. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије