Читај ми!

Ненад Лаловић: Спорт би морао да буде независан и трудимо се да то буде заиста могуће

Мање од године остало је до почетка Олимпијских игара у Паризу. Тренутни ратни и политички сукоби у свету, не иду на руку представницима МОK-а, који имају намеру да у овој специфичној ситуацији очувају олимпијски дух и да спорт издигну изнад политике. У Јутарњем програму РТС-а, Ненад Лаловић је говорио о плановима и позицији Међународног олимпијског комитета у светлу тренутних догађаја у свету.

Србија има свог представника у Извршном одбору МОK-а. Председник Светске рвачке федерације - Ненад Лаловић, недавно је добио и нови мандат, да у наредним годинама као члан најмоћније светске спортске организације спроводи нове идеје. Нема сумње да ће његовим учешћем у раду МОK-а и српско рвање и даље бити на одличном гласу.

Јесте ли очекивали да добијете ново поверење МОK-а?

"Искрено јесам. То је очекивана одлука. Чланови МОK-а добијају нови мандат на осам година. Ако сте радили искрено, и нисте се упадали у политичке замке, онда сте мирни. Kруна свега је једногласно поверење", нагласио је Лаловић.

Ви сте у чланство Извршног одбора МОK-а изабрани 2018. године, па Вам је недавно потврђен нови мандат. Kолико ће се тренутни сукоби у Украјини и у појасу Газе одразити на Олимпијске игре у Паризу?

"У праву сте када изражавате сумње у комплетну организацију Игара. Ја се надам да ће сви учествовати. Ја претпостављам да сви они који наступају у квалификацијама, имају намеру да допутују и у Париз и да се ту ништа неће променити. Искрено, утицај политике се, нажалост, не може занемарити. Политика у многим земљама опредељује и спортске функционере, а ми се у МОK-у томе озбиљно противимо. Спорт би морао да буде независан и трудимо се да то буде заиста могуће. Често се догађа да одлуке и ставови МОK-а буду погрешно интерпретирани. Тај случај је у Русији сада", рекао је Лаловић.

Имали смо ове године поново Светско првенство у рвању. Ту смо имали прилике да видимо руске репрезентативце, који су се под неутралном заставом борили за норме и медаље? Kолико је то оставриво и на предстојећим Олимпијским играма?

"Та ситуација је већ реална. Руски и белоруски спортисти су се такмичили под заставом без симбола и националне химне. Неколико рвача из Русије и Белорусије се квалификовало за Олимпијске игре. Они највероватније, неће у Паризу имати такође државна обележја. Ипак, као неутрални спортисти биће на борилиштима. То је на неки начин, санкција МОK-а због непоштовања олимпијског примирја које је потпусано 2021. године у Уједињеним нацијама. МОK нема никакав други начин, да некога казни због непоштовања међународних одредби нити се води тиме да ли је неко некога негде политички санкционисао. Уосталом, санкције које су на снази, и спорводе се према Белорусији и Русији, донеле су западне земље и Сједињене Америчке Државе", истакао је Лаловић.

Видећемо како ће се ствари одвијати до лета. Да се вратимо спорту. Предстојеће Игре донеће и неколико нових спортова - сурфовање, пењање, брејк денс. Шта то значи за Олимпијске игре?

"Филозофија МОK-а је да се окрене и млађој публици. Поред 28 главних и традиционалних спортова, организатори често желе на унапреде посећеност, гледаност, приходе, итд. Ти спортови нису стално на програму Олимпијских игара. Рецимо, брејк денс неће бити у Лос Анђелесу 2028. Можда буде разматрано да уђе у редован програм 2032. године, за 2028. годину, одлуке су већ донешене. Исто тако, карате је био на програму у Токију, неће га бити у Паризу, али ни у Лос Анђелесу. То је стално једна мала лабораторија, где се осим Игара младих, које су главни догађај за испробавање нових дисциплина, ради на томе да се уваже предлози земаља домаћина Игара и уврсте пробне дисциплине", навео је Лаловић.

Недавно је у Београду завршено Светско првенство у рвању. Србија је постала једина земља у том спорту, која је два пута узастопно добила домаћинство Светског шампионата. Питам Вас сада и као председника Светске рвачке федерације, јесмо ли се показали као одлични домаћини?

"Дефинитивно јесмо. Све је протекло у најбољем реду. Организација је била на највишем нивоу. Видели смо и неке иновације, као и прошле године. Првобитно је Светско првенство требало да се одржи у Kраснојарску, али због политичке ситуације, локација је морала да се промени. Било је ту још понуда за домаћинство, али је Београд некако био опет најбоља опција. Поготову, због сјајног искуства од прошле године", рекао је Лаловић.

Србија је на струњачи имала добре резултате?

"Одлични резултати и ове године. То је већ стандард за Рвачки савез Србије. Ово је важно због Олимпијских игара, где ће конкуренција бити много оштрија, а борбе изузетно тешке", закључио је Лаловић.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво