Читај ми!

Зоран Гајић и Давор Штефанек за РТС: Спорт води рачуна о здрављу нације

Поводом традиционалне манифестације 12. међународног сајма спорта који ће се одржати на Ади Циганлији од 22. до 24. септембра, у Јутарњем програму РТС-а гостовали су Зоран Гајић, министар спорта, као и Давор Штефанек, председник Спортског савеза Србије. Уз информације о значају ове манифестацији коментарисали су и тренутне бројне успехе наших спортиста од освајања медаља наших рвача на Светском првенству, које се одржава у Београду, до фудбалера Црвене звезде који наступају у најелитнијем такмичењу Европе.

Некадашњи шампион у грчко-римском рвању и министар спорта нагласили су значај ове манифестације не само за едукацију младих већ и за популаризацију спорта уопште.

Циљ манифестације је првенствено да привучемо што више деце на сајам спорта. Да се упознају са спортом, да им прикажемо шта је уопште спорт и колико је здраво бавити се спортом. Ово је већ 12. година заредом. Откад сам ја председник Спортског савеза Србије, ето, мени је част да сам на половини у организацији, а шест година сам на челу Спортског савеза Србије и могу да кажем да из године у годину и Спортски савез Србије и министарство спорта све боље и боље организују сајмове спорта и заиста све више и више посетилаца имамо. Заиста имамо разне едукације, едукације тренера, допинг едукације, тако да имамо заиста један леп програм на сајму спорта и пре свега је најбитније да се та деца друже и да се упознају са спортовима. А наравно имају и ту част да се на сајму спорта сретну и упознају са бројним спортистима, јер много, много, много наших шампиона долази на сајам спорта и деца могу да их виде и да се сликају са њима”, истакао је Давор Штефанек.

Министар Гајић је посебно истакао значај ове манишестације и спорта уопште за здравље нације.

Изузетно је важно, јер то је пре свега промоција физичког вежбања. Значи, спорт је једна од активности физичког вежбања која највише може да привуче уопште и младе људе, па и старије и да их мотивише да дођу да и они вежбају. Министарство спорта веома, веома води рачуна на томе и не само око спорта, него размишља и о физичком васпитању заједно са министарством просвете и министарством здравља у предшколским и школским установама, а исто тако и преко асоцијације. Спорт за све води рачуна и, хајде да кажем, и о здрављу нације и о томе да што више људи вежба у циљу рекреације” нагласио је министар Гајић.

Гости Јутарњег програма су прокоментарисали и освајање медаља наших рвача Стевана Мићића и Хетика Цаболова на Светском првенству које се одржава у Београду.

Пре свега сам изненађен зато што су ово и квалификације за олимпијске игре и заиста је сам крем светског рвања дошао у Београд. Око 48-50 такмичара у категорији и заиста не пратим толико ове момке као грчко-римски стил, али у последњих пар година су се показали заиста као изузетни првенствено људи, а наравно и такмичари. Честитам Стевану Мићићу и Цаболову на изузетним резултатима, али ово што је Мићић направио је бајка за српско рвање и за српски спорт. Можемо да очекујемо у Паризу заиста и од једног и од другог борбу за медаљу сигурно, јер као што сте и најавили, Мићић је победио три светска првака, олимпијског победника, што није мала ствар и ја само могу да им честитам, а на нама остаје да сачекамо четвртак, петак и суботу”, рекао је Штефанек.

Министар Гајић и Штафанек су констатовали да је до сада 31 репрезентативац Србије обезбедио Олимпијску норму. Истакли су да захваљујући досадашњим резултатима очекују да ће тај број бити знатно већи, а посебно су прокоментарисали игру и досадашње успехе одбојкашица Србије од којих очекују да ће изборити пласман на квалификационом турниру.

Истакли су и досадашње одличне успехе наших спортиста, од Новака Ђоковића до фудбалера Црвене звезде, који вечерашњим дуелом са Манчестер ситијем почињу надметање у групној фази Лиге шампиона.

понедељак, 27. мај 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије