Самарџић - Марковићева посетила Основну школу у Жаркову

Министарка омладине и спорта Снежана Самарџић - Марковић посетила је Основну школу "Ђорђе Крстић" у Жаркову, у којој се спроводи пилот пројекат "Праћење физичких способности деце и омладине".

Циљ пројекта је да се применом најсавременијих стандарда стекне увид у стање физичких способности деце на територији Србије, а добијени резултати биће смерница за израду нових савремених програма наставе физичког васпитања.

Како се наводи у саопштењу мимнистарства, Самарџић - Марковићева је истакла да је до пре 17 година постојао систем праћења физичких способности ученика основних и средњих школа, који је услед кризе деведесетих година укинут.

"Циљ Министарства омладине и спорта је да се поново успостави системско праћење физичких способности деце и омладине, јер је улагања у активно бављење спортом деце приоритет Стратегије развоја спорта", нагласила је министарка омладине и спорта.

Око 15 одсто ученика основних и средњих школа бави се спортом, а у систему школских спортских такмичења учествује око 12 одсто ученика, што је, како је навела Самарџић - Марковићева, премало.

Она је додала да је Министарство знатно повећало буџет намењен финансирању школског спорта и обавезало гранске спортске савезе да издвоје четири одсто од средстава која добијају од Министарства омладине и спорта за развој школског спорта и регрутовање деце за активно бављење спортом.

Поред тога, Министарство сваке године улаже средства у изградњу десет спортских сала, а ове године је за опрему и реквизите предвиђено око 100 милиона динара.

"Деца су један од приоритета Стратегије развоја спорта, јер се улагањем у децу повећава база из које ће се регрутовати врхунски спортисти. Што се више деце укључи у активно бављење спортом, наша нација ће бити здравија", рекла је Самарџић- Марковићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара