Читај ми!

Маљковић за РТС: Годину дана брзо прође, надамо се новим визама за Париз

Тачно годину дана остало је до почетка Олимпијских игара у Паризу, а српски спортисти обезбедили су, за сада, шест виза. Председник ОКС Божидар Маљковић за РТС каже да Игре брзо долазе и да се нада да ће велики број спортиста тек обезбедити пласман на Игре у Паризу.

Олимпијске игре у Паризу почињу за годину дана, а тим поводом РТС је разговарао са председником Олимпијског комитета Србије Божидаром Маљковићем.

"Годину дана је мало времена, зачас истече. Рачунајући турнире, повреде, викенде… То јако брзо долази. Моја порука спортистима је она коју сам послао првог дана и коју су наши спортисти 100 одсто поштовали – дај највише што можеш тог дана и мирно спавај."

За сада, шесторо српских спортиста обезбедило је учешће на Олимпијским играма у Паризу.

"Имамо шест квалификованих – Зорана Аруновић и Дамир Микец у стрељаштву, у боксу Наталија Шадрина и Вахид Абасов и у атлетици Ивана Вулета и Милица Гардашевић. У осталим спортовима је шарено. Не можемо рећи да смо сувише велики оптимисти да смо доминантни и јаки. Имамо ту несрећу да две шампионке, Милица Мандић, моја подпредседница, и мала Прековићка која је доминантно у каратеу освојила злато у Токију, неће наступати. Карате више није олимпијски спорт, Милица је престала, а сигуран сам да би и сада узела медаљу. Имамо једну врсту хендикепа код освајања медаља, али верујем да можемо на квалификационим сусретима који долазе да изборимо квоту да што више наших момака и девојака учествује на Играма."

Београд ће бити домаћин светских првенстава у веслању и рвању, а то би могло да помогне нашим спортистима да обезбеде више виза.

"Сигурно је комотније играти пред својим навијачима, него негде на страни. Сама објективност суђења је боља када играте код куће. Добро је што држава улаже у та такмићења како би што више људи отишло на Игре."

Србија је у Токију имала само три екипе, може ли се очекивати већи број у Паризу.

"Осим женске одбојке, није рално да прођу. Волео бих да није тако, волео бих да цео свет чује да је једино Србија у Токију имала 50 одсто мушких, 50 одсто девојака. Али тешко је достићи тај број."

Некадашњи кошаркашки тренер прокоментарисао је и списак кошаркашке репрезентације, која ће на Светском првенству покушати да обезбеди пласман на Олимпијске игре.

"Наравно да би било велико задовољство кад би сви играчи играли. Али, ова екипа уопште није слаба. Ова екипа је добро попуњена на свим позицијама и имаће нешто што најјача не би имала – свако игра за свој рејтинг, за име и презиме и инат који би сви ти играчи показали. Знамо ми да имамо кошарку без Јокића, Калинића и Мицића, које сви ми поштујемо. Пешић не мора састанке да држи, биће борбени."

Маљковић истиче добру сарадњу ОКС са државом.

"Имали смо добру сарадњу са државом. Ове године, предолимпијске, нам највише пара треба. У олимпијској и када добијеш новац – ништа ти не значи. Мени је председник Вучић нудио новац када нам није требало и ја сам то одбио. Сада нам треба доста новца, све земље добијау огроман новац."

Председник ОКС-а сматра да руски спортисти треба да наступају у Паризу.

"У МОК-овом кодексу пише да је политика испод спорта. Ово је јединствена прилика, историјска да МОК докаже правило које је сам писао, одавно, још од Кубертена. По мени, руски спортисти треба да учествују. Да ли ће их казнити да немају грбове, химну, ја то не знам. То изгледа тужно јер сам у Пјончангу то доживео и видео."

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара