Дивац, Милошевић и Микља траже објашњење од Ђиласа

Председник Олимпијског комитета Србије (ОКС) Владе Дивац, бивши фудбалски репрезентативац Саво Милошевић и Игор Микља позвали су београдског градоначелника Драгана Ђиласа да објасни разлоге за смењивање Микље са места градског секретара за спорт.

Дивац, Милошевић и Микља затражили су на конференцији за новинаре у Београдској филхармонији објашњење од градоначелника за ту смену, да би, како су рекли, покренули важне теме које би довеле до решења проблема који су озбиљно захватили српски спорт, али и да се утврди систем вредности у домаћем спорту.

Микља је разрешен дужности 9. марта, али Градска управа тада није образложила разлоге за смену, већ је у саопштењу наведено да је он "обавио велики део посла у кратком периоду", као и да ће "његово искуство бити од велике користи будућем секретару али и градоначелнику у предстојећим пословима". 

Милошевић је оценио да је одлука о смењивању Микље "бестидна и недемократска". "Таква одлука није достојна демократских принципа, бестидна је и некоректна. Одлуку је донео човек с којим смо се заједно борили против прошлог режима. Пресудила је лична сујета и лична фрустрација, а бахато понашање Ђилас је доказао тако што није желео да нас прими када смо захтевали објашњење", рекао је Милошевић. Бивши фудбалски репрезентативац истакао је да ће, ако се Ђилас не огласи, на Главном одбору Демократске странке затражити објашњење. "Затражићу мишљење Главног одбора странке ,јер је ово и страначки проблем. Ово је удар на све људе који желе да направе позитивне промене у спорту. У току је озбиљан удар на спорт кроз питања о приватизацији и Закона о спорту", сматра Милошевић.

Он је додао и да би проблеми у српском спорту морали да се реше и подсетио на убиство генералног секретара Фудбалског савеза Србје Бранка Булатовића 2004. године.

Председник ОКС Владе Дивац рекао је да присуством овој конференцији жели да укаже на важне проблеме с којима се спорт суочава. "У спорту постоје правила понашања, а ми их немамо. Спортски резултати морају да буду критеријум, а не нешто друго", рекао је Дивац и додао да не мисли да ће се суочити са проблемима у ОКС због тога што је јавно затражио одговоре.

Микља је смењен три дана пошто је директор Ташмајдана Милан Петровић поднео оставку због великих дуговања кошаркашких клубова Партизан и Црвена звезда. Он је донео такву одлуку јер је, како је рекао, Партизан награђен играњем утакмице у Београдској арени и поред обавеза које има према Пиониру. Партизан је на утакмици против Панатинаикоса оборио рекорд Евролиге по броју гледалаца на једном мечу најелитнијег европског такмичења - 22 567.

Смењени градски секретар Микља рекао је да и даље не зна праве разлоге за разрешење и да не мисли да је то због случаја Ташмајдан.

"Партизану није поклоњено играње у Арени, они су то платили. Град се 'огребао' јер је добио новац од те утакмице, али и похвале од Евролиге због рекорда и организације меча. Пошто ће црно-бели поново играти у Арени, очекујем да директор Ташмајдана поново поднесе оставку, а пошто град организује меч, и Ђилас", рекао је Микља.

Такође, Микља је додао да је градоначелник из буџета наградио Паризан са пет милиона динара и Црвену звезду са три милиона због добрих резултата на европској сцени, као помоћ клубовима.  "Тада сам рекао да је 'минимум морала' да ти клубови уплате Ташмајдану новац. Мислим да је Звезда уплатила све, а Партизан 1,2 милиона. Ми нисмо могли да им наредимо да плате", рекао Микља.  Бивши градски секретар је додао да он није важан у свему овоме, већ да жели да укаже на то какву поруку овакви потези Градске управе шаљу људима.

"Не желим да се бавим таквим људима, осионост, исхитреност и самовоља су опасни за грађане. Важна је порука коју шаљу јавности да није битно да ли се трудите или не, увек ће бити исто. Битни су спортисти и спортски радници, они ће бити сасечени у идејама. Коме да се обрате добри инжењери, лекари, новинари када се догоде овакве ствари. Ово је самовоља једног човека", додао је Микља.

Он се подсетио студентских протеста из 1996. године када је заједно са Савом Милошевићем присуствовао окупљањима.  "Саво и ја смо били на протестима, Дивац је слао поруке... Ово је први пут да нас је неки политичар поново спојио, али понављам, нећу да се бавим њиме", додао је Микља.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара