Оскару Писторијусу одбијена молба за условни отпуст

Mолба Оскара Писторијуса за условни отпуст одбијена је након што је откривено да још није одслужио довољно времена да буде квалификован за превремено пуштање на слободу пренео је Би-Би-Си.

Бивши параолимпијац (36) служи 13 година затвора због убиства своје девојке Риве Стинкемп 2013. године.

Одбор за условни отпуст састао се да саслуша доказе, укључујући исказ Писторијусове мајке, и мајке госпође Стинкемп.

Раније ове недеље, примили су, али игнорисали, писмо од највишег жалбеног суда у Јужној Африци, у којем се објашњава да Писторијус мора да проведе још годину и по дана у затвору пре него што буде разматран за условни отпуст.

Званичници су недељама инсистирали да бивши спринтер са ампутацијом има право да поднесе захтев за условни отпуст, пошто је одслужио половину казне.

Забуна произилази из чињенице да је Писторијусово време у затвору разбијено жалбама и периодом кућног притвора. Постоји неслагање око тога где да се повуче половична линија због чега Писторијусова породица изразила је ужаснутост и тражи правно појашњење. 

Породица убијене манекенке, поздравила је чињеницу да Писторијус још неће бити ослобођен.

"Данас није разлог за славље. Рива нам ужасно недостаје и чинићемо то до краја живота. Верујемо у правду и надамо се да ће она наставити да влада", наводи се у породичном саопштењу.

Када је Џун Стинкемп, мајка преминуле Риве, разговарала са новинарима пре саслушања, рекла је да се противи ослобађању убице своје ћерке.

Шестоструки освајач златне медаље на Параолимпијским играма изразио је дубоко кајање због убиства своје девојке 14. фебруара 2013. године, али и даље тврди да ју је убио грешком, верујући да је она била пљачкаш.

Писторијус је првобитно проглашен кривим за убиство када је добио шест година затвора. Тужиоци су потом уложили жалбу, тврдећи да је казна превише блага након чега је повећана на 13 година.

Нова пресуда била је заснована на томе да окривљени морао знати да ће његове радње - пуцање три пута кроз закључана врата купатила у његовој кући у Преторији - довести до смрти онога ко је био на другој страни.

Телевизијско суђење човеку ког су звали “Блејд ранер“, због револуционарних протетских ногу које је носио и на параолимпијским и на олимпијским тркама, привукло је огромну глобалну пажњу.

По свему судћи, Писторијус неће моћи да напусти затвор пре августа 2024. године.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво