Софија Родић из Ниша освојила бронзу на Европском купу у брзом клизању

На Европском купу у брзом клизању у Торину, тринаестогодишња нишлијка Софија Родић освојила је бронзану медаљу. Успех је још већи јер она живи у граду који нема ледену дворану.

На највећем европском такмичењу у Торину, Софија Родић је у две од три трке била друга, у укупном пласману трећа. Ове године освојила је шест медаља, до сада више од стотину.

"Тамо је било врло добро, то је најјаче могуће такмичење на коме сам ја била, састављају се 10 најбољих клизачица из источне Европе и 10 најбољих клизачица из западне Европе", рекла је млада клизачица Софија Родић. 

"Емоције су биле овде најјаче, било је ту и суза. Не могу да кажем да се нисмо надали, ми се јесмо припремали најбоље и највише до сада и било је доста тешко", додао је Софијин отац, Петар Родић. 

Ниш нема ледену дворану, па Софија три пута недељно путује у Бугарску на тренинге. Највећу подршку има од родитеља.

"Напорно је за нас као родитеље и пратиоце, напорно је за њу као дете, јер она у колима и учи и спава. Одрицања има, нема излазака са другарима, нема дружења код куће, јер никад и није код куће", наводи Софијина мајка, Биљна Родић.

Тренинзи у теретани због тога су за Софију подједнако важни, као и на леду.

"Покушавамо да симулирамо тај недостатак леда, тако да су тренинзи специфични и функционални, сходно њеном спорту", истиче Бојан Ивезић кондициони тренер. 

"Ја немам онај број тренинга колико оне имају. Оне имају шест до седам тренинга недељно, а ја имам два до три", закључује Софија Родић.

Наредне сезоне Софија прелази у вишу јуниорску категорију. Циљ јој је да на Олимпијским играма представља своју земљу и свој град.

субота, 03. јун 2023.
18° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено