Брејкденс нови олимпијски спорт, први пут већ на следећим Олимпијским играма

Међународни олимпијски комитет донео је званичну одлуку према којој ће брејкденс постати део Олимпијских игара 2024. године у Паризу. Међу такмичарима можда се нађе и један Србин, професор спорта и физичког васпитања Миљан Ранчић.

Први пут брејкденс предложен је за олимпијски спорт након показног наступа на Олимпијским играма младих 2018. године у Буенос Ајресу, а сада је процес довршен.

Миљан Ранчић је професор спорта и физичког васпитања, плесач, кореограф и тренер представљао је Србију у брејкденсу на Светском првенству у Француској у децембру 2021. године.

Гостујући у Јутарњем програму Ранчић је нагласио да је брејкинг веома захтевна дисциплина која изискује висок ниво снаге, координације, брзине, покретљивости, али и завидну кондициону припрему.

“Брејкденс бих дефинисао као физички најтежу уметност. Испуњава услове да буде спорт, јер је физички доста захтевна. Рекао бих да је брејкденс фабрика моторичких вештина, зато што константно вежбамо на новим моторичким вештинама за које иначе мислимо да је немогуће извести“, истакао је Ранчић.

Следеће Олимпијске игре ће рећи збогом бејзболу, софтболу и каратеу, а, пошто, Међународни олимпијски комитет дозвољава земљама организаторима да предлажу дисциплине, Француска је била у могућности да дода брејкденс, спорт који се никада пре није појавио на Олимпијским играма.

“Знао сам да има квалитет да се нађе на Олимпијским играма, али нисам веровао да ће бити толико брзо. Нисам очекивао да ћу моћи да будем учесник квалификација. Највећу улогу у томе је имао Међународни олимпијски комитет. Њима се то свидело на првим Олимпијским играма за младе у Буенос Ајресу 2018. године“, рекао је професор Ранчић.

Када је реч о заступљености брејкденса, било је и противника те идеје да се овај спорт нађе на Олимпијским играма, један од аргумента у прилог томе да брејкинг не спада у спортску дисциплину, већ да је реч о уметничком плесу.

"Брејкденс је спорт и плес, али и уметност. Једно не искључује друго", нагласио је Ранчић.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво