Читај ми!

Пословна шаховска лига – Мали турнир великог срца

Mале ствари чине живот. Апсолутно. А након праћења Пословне лиге у шаху наметнула нам се нова изрека: Мали турнири враћају у живот! Јер, када је реч о социолошком и психолошком аспекту, овакви догађаји су од немерљивог значаја.

Крајем прошле недеље одржан је турнир Пословне лиге у шаху... Прва (и једина) мисао читалаца - играли су неки тамо пословни људи из неких тамо предузећа. Није то вест која ће привући много пажње шире јавности, нису то резултати о којима се прича по граду.

Али, да сте били тамо, на Омладинском стадиону, у просторијама ШК „Београд", кристално јасно би вам било да се такви мали турнири одржавају у невероватној такмичарској атмосфери, динамичнијој него на званичним државним првенствима, као да је реч о олимпијским одличијима. Свака фигура је важна, за сваки бод се „гине".

Како објаснити овај социолошки феномен - откуд то да се озбиљни пословни људи (а неки су заиста дошли у сакоима), толико труде и изгарају кад се нађу у ситуацији да бране боје фирме у којој раде? Не воле да губе у послу, па се то пресликава и на шах? Плаше се шта ће им шеф рећи ако обрукају фирму?

Тешко. Ми, сведоци, „кроз ваздух" смо осетили нешто друго - турнир је код оних времешнијих пробудио давно успавани спортски дух, средовечне „натерао" да докажу себи и другима да они „још увек могу све", а код млађих појачао жељу да „објасне маторцима" ко је сада главни!

Та неодољива мешавина адреналина (да, да, чак и шах га може изазвати, посебно ако играте партије лимитиране на 10 минута), мириса табли и фигура, старих добрих аналогних сатова, чоје на столовима (на крају и ћевапа), уз „магични напитак" који су сви попили а зове се „ми смо тим, еј", плус близина великог броја клупских трофеја на зидовима, створила је, или још боље рећи, отворила је код свих присутних огроман апетит за победом.

Међутим, нервозе није било на видику, и то је најважније, јер је систем по којем се играло (Бергер) омогућио вечито напетим пословњацима да се опусте - чак иако изгубе у једном колу остајала би шанса за коначан тријумф.

Не памтимо толико осмеха на играчима, а било је баш „шаренолико друштво" - од голобрадих момака за које не бисте рекли ни правила ове древне игре да познају, преко замишљених директора пред „нерешивим проблемима", наравно на 64 поља, па све до интернационалних мајстора шаха, са гомилом титула иза себе. Која срећа за њихова предузећа!

Било је и кибицера, к'о на Калишу у најбољим данима - резервни играчи, па чак и они који би раније завршили свој дуел, нису устајали него су остајали да пруже подршку колегама макар присуством.

Ако је организаторима, ШК „Црвена звезда" и ШК „Београд", уз подршку фирми "Data Driven Lab" и „Информатике", све ово био циљ, успели су у сваком погледу, честитамо.

Кажу да ће се овако састајати на сваке 2-3 недеље на Карабурми, све до плеј-офа, па ако сте вољни да се окушате ви и ваше колеге, пријавите екипу Комесару Пословне шаховске лиге Миленку Петронијевићу, на број телефона 060/3237800. Верујте, незаборавно искуство.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара