Читај ми!

Олимпијски комитет Србије прославио 113 година постојања

Олимпијски комитет Србије обележио је данас 113. година постојања традиционалном свечаношћу у хотелу "Москва". Председник ОКС Божидар Маљковић и министар спорта Зоран Гајић поставили су венац на спомен плочу у знак сећања на осниваче ОКС, а у част рођендана интонирана је и химна Србије.

Бројним гостима који су присуствовали на свечаности обратили су се председник ОКС-а Маљковић, министар Гајић, градоначелник Београда Александар Шапић, као и амбасадор Пољске у Србији Рафал Перл, с обзиром на то да ће у Кракову ове године бити одржане Европске игре, уједно и квалификационе, у највећем броју спортова, за Олимпијске игре у Паризу.

"Сваки пут када се обраћам поводом обележавања дана када је Српски олимпијски клуб установљен, осећам посебну обавезу и преплављен сам најлепшим емоцијама, обзиром да се на овај дан увек подсетим важности и тежине онога што је визионарски пре 113 година учинио генерал Светомир Ђукић чији чланови породице су и данас са нама. Користим ову прилику да искажем најдубље поштовање потомцима нашег оснивача и да се захвалим што су остали уз ОКС и идеју у коју је веровао и њихов отац и деда", рекао је Маљковић.

Он је истакао да су српски спортисти у прва два месеца ове године постигли много успеха.

"Сигуран сам да су ова два месеца само најава сјајне спортске године која је пред нама, а чија би круна требале да буду предстојеће Европске игре у Кракову и Малополској. Управо на Европским играма ће наши спортисти тражити и, сигуран сам и освојити велики број норми и квота за предстојеће Ол у Паризу", казао је Маљковић.

Министар Гајић је навео да је историја ОКС "богата, садржајна, прожета рекордима и врхунским планетарним резултатима спортских асова".

"Министарство спорта, ОКС, савези, спортска друштва и клубови почињу нову фазу развоја спорта у Србији. Акценат је на уједињеном раду једне породице, што ће довести до наставка богате историје и нових наших успеха у спорту. Створићемо нове и савршене услове за тренирање, предузети конкретне кораке за развој разних спортова и јачање савеза. Кључ нашег успеха је љубав, рад, вера у себе и жар за тријумфом за своју земљу", рекао је Гајић.

Прослави рођендана ОКС присуствовао је и градоначелник Београда Александар Шапић.

"Спортска породица ми даје велику обавезу да док будем на овом месту учиним све што је у мојој могућности, пре свега за српски спорт. Не знам да ли је икада из спортске породице наша престоница имала човека који је први међу једнакима, па је тиме негде моја обавеза још већа. Једино што могу свима вама да поручим је да искористимо овај период када имамо једног од нас на овом месту и да покажемо свима да је српски спорт нешто најбоље што ово друштво и што ова земља имају", истакао је Шапић.

Рафал Перл подсетио је да су Пољска и Србија спортске нације.

"Традиција од 113 година није мала, не може се много земаља похвалити тако дугом спортском историјом. Сарадња између нас је традиционално добра, и надам се да ће у будућности бити пуно интензивнија. За тачно 113 дана, Пољска ће постати срце европског спорта 2023. године", рекао је, између осталог, Перл.

Олимпизам на тлу Србије зачет је 23. фебруара 1910. године оснивањем Српског олимпијског клуба. Клуб је основан у редакцији листа "Ново време", на четвртом спрату хотела "Москва" у Београду као прва званична олимпијска организација код Јужних Словена, а иницијатори су били млади официри школовани у Француској, међу којима је водећу улогу имао капетан Светомир Ђукић.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара