Читај ми!

Олимпијски комитет Србије слави 113. годишњицу оснивања

На данашњи дан, 23. фебруара 1910. године у хотелу "Москва", група официра ентузијаста, на челу са капетаном Светомиром Ђукићем, у редакцији листа "Ново време" основала је Српски олимпијски клуб, који је убрзо примљен у међународну олимпијску породицу.

Олимпијски комитет Србије обележава 113. годишњицу од оснивања.

"Иницијатори оснивачи били су млади официри школовани у Француској, међу којима је водећу улогу имао капетан Светомир Ђукић, који је изабран за директора Клуба, а за секретаре потпоручник Милош Илић и студент Александар Илић. За благајнике су изабрани дрогериста Милосав Јовановић и капетан Милорад Петровић, а за почасног председника генерал у пензији Никодије Стевановић" подсетио је ОКС.

"Финансијску помоћ Српском олимпијском клубу пружали су, између осталих, 'Ново време' и Трамвајско друштво, Министарство народне привреде, управа Топчидерске економије и казненог завода, Министарство војно, Команда места, Београдска општина, Команда жандармерије, Народна одбрана, Двор", наводи се на званичном сајту ОКС.

Први пут спортисти из Србије појавили су се на Олимпијским играма у Стокхолму 1912. године.

Први олимпијци били су Душан Милошевић, трећи у квалификационој групи на 100 м (11,6) и маратонац Драгутин Томашевић, који је заузео 37. место.

У архиви Међународног олимпијског комитета као најстарији документ који се води у архиви ОКС налази се писмо које је Светомир Ђукић, директор Српског Олимпијског клуба, упутио Пјеру Де Кубертену, оснивачу модерног олимпијског покрета.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво