Пољски министар спорта: Чак 40 земаља би могло да бојкотује Олимпијске игре ако учествују Руси

Пољска настоји да до 10. фебруара састави коалицију од 40 земаља, укључујући Британију, Канаду и САД, како би заједно блокирали учешће руских и белоруских спортиста на Олимпијским играма 2024, рекао је данас пољски министар спорта и туризма Камил Бортничук.

Раније је Пољска апеловала на међународна спортска тела и савезе да забране учешће руским и белоруским спортистима на Олимпијским играма и другим такмичењима све док траје рат у Украјини.

"Чак 40 земаља могло би да бојкотује следеће Олимпијске игре у Паризу 2024 уколико би Русији и Белорусији било дозвољено да се такмиче, чиме би цео догађај био беспредметан.", рекао је пољски министар спорта и туризма Камил Бортничук.

Бортничук је ово изјавио након што су Пољска, Литванија, Естонија и Летонија заједнички одбациле план Међународног олимпијског комитета (МОК) да се Русима и Белорусима дозволи да се такмиче, преноси Би-Би-Си.

Украјина је најавила да ће бојкотовати Олимпијске игре у Паризу уколико до тога дође.

МОК је јуче саопштио да би свака забрана била само "кажњавање спортиста".

Бортничук је рекао да верује да би било могуће изградити коалицију од 40 земаља, укључујући Велику Британију, САД и Канаду, које би се успротивиле плановима МОК-а пре састанка 10. фебруара.

"С обзиром на ово, не мислим да ћемо се суочити са тешким одлукама пре Олимпијских игара и, ако бисмо бојкотовали Игре, коалиција у којој ћемо бити биће довољно широка да одржавање игара буде бесмислено", рекао је Ботничук.

МОК је прошле недеље најавио да ће "истражити пут" који би омогућио руским и белоруским спортистима да се такмиче у Паризу под неутралном заставом, додајући да "ниједан спортиста не треба да буде спречен да се такмичи само због пасоша".

Министар спорта Украјине Вадим Гутсајт рекао је да је спортским органима земље потребно да "ојачају комуникацију" са међународним федерацијама како би задржали забрану учествовања руских и белоруских спортиста, коју је извршни комитет МОК-а увео непосредно након руске инвазије на Украјину у фебруару 2022. године.

Председник МОК-а Томас Бах рекао је да је само замишљено као "заштитна" мера према тим спортистима, и сада инсистира да не би требало да буду дискриминисани.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво