Читај ми!

Цео век од рођења Светозара Глигорића, човека који је Југославију учинио велесилом

У Дому Војске уприличена је свечаност поводом обележавања 100 година од рођења Светозара Глигорића, једног од најбољих шахиста у историји наше земље.

Југославију су после Совјестког Савеза сматрали другом шаховском велесилом захваљујући Светозару Глигорићу, који је био више од шаховског велемајстора.

Поред бројних међунардодних турнира и 12 медаља које је освојио на шаховским олимпијадама, Глигорића памте и као новинара Борбе, НИН-а и Радио Београда, а последње година живота је провео компонујући музику.

"Сећам се врло добро да је то био у оној старој Југославији један од наших спортиста који је имао велику харизму. Могли смо да препознамо ту величину и магнет којим је он привлачио све нас", рекао је Зоран Гајић, министар омладине и спорта.

Гост на овој свечаности је био Аркадиј Дворкович, председник Светске шаховске федерације.

"Глигорић је био један највећих шаховских велемајастора свих времена, али ће остатити упамћено и да је 1984. године дошао у Москву како би био главни судија у легендарном дуелу Карпова и Каспарова. Мој отац му је помагао у вођењу овог меча", присетио се Дворкович.

Свечаност је организовао Шаховски савез Србије, а генерални секретар Андрија Јоргић је најавио отварање шаховске академије у Србији.

четвртак, 08. јун 2023.
17° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено