Читај ми!

Србија домаћин прве шаховске олимпијаде за слабовиде, министар Гајић: Шах није само игра

Свечано отварање прве ФИДЕ шаховске олимпијаде за особе са инвалидитетом одржано је у Народној скупштини Србије. Србија је домаћин првог тимског такмичења за слабовиде и особе са инвалидитетом, а на турниру који ће трајати шест дана учествује 26 екипа из 22 државе.

На церемонији свечаног оптварања учеснике и госте прво је поздравио председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић, потом први човек ФИДЕ Аркади Дворкович, заменик генералног директора НИС-а Вадим Смирнов, а у име Владе Србије министар спорта Зоран Гајић.

"Велика част нам је указана чињеницом да се у Србији одржава прва ФИДЕ шаховска олимпијада за особе са инвалидитетом. Велико нам је задовољство да смо угостили такмичаре из чак 22 државе. Србија као земља спорта на челу са Председником Републике Србије Александром Вучићем, председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић и на овај начин жели да мотивише и афирмише бављење спортом особа са инвалидитетом и укаже на њихов значај у друштву. Иако је Србија земља Новака Ђоковића, Николе Јокића, одбојкашица, ватерполиста и многих других сјајних спортиста, ништа мање поштовање немама ни према нашим шаховским мајсторима: Светозару Глигорићу, Љуби Љубојевићу, Алиси Марић. Деца у Србији одрастала су уз сталне шаховске рубрике у дневним листовима и шаховске проблеме у школским часописима. Култни меч Фишер - Спаски из 1992. године, одржан управо у Београду. То је један је од догађаја који су ушли у шаховске историјске читанке", истиче министар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић.

Србија и Београд ће наредних недељу дана бити светски епицентар шаха. ФИДЕ шаховска олимпијада за особе са инвалидитетом је тимско такмичење. Екипу чине играчи са оштећеним слухом, слепи и слабовиди, као и са телесним инвалидитетом. Игра се 6 кола по швајцарском систему.

"Шах је игра позната стотинама година пуна богате историје. Постоји много игара на свету, али сумњам да постоји много игара са истим нивоом утицаја на свет као шах. Шах није само игра, већ и уметничка форма у којој се речи попут лепо, елегантно и уметничко могу користити за описивање одређеног низа потеза. Кажу да сваки шахиста достигне одређени стандард, можда неће моћи да игра као велемајстор, али је у стању да цени ремекдела шаха која су направили велики играчи. Можда је најбоји опис дао аргентински велемајстор Мигел Најдорф: „Шах је огледало душе. Гледајте како човек игра шах и видећете његову суштину. Шах је комбинација уметности, знања, игре и ризика. Да, ризикујете јер у шаху често морате да се упуштате и стављате судбину на тест. Успех често зависи од случајних фактора", рекао је министар спрта.

Министар Гајић који је пре саме свечане церемоније отварања прве ФИДЕ шаховске олимпијаде за особе са инвалидитетом одржао билатерални састанак са председником ФИДЕ Аркадијем Дворковичем.

уторак, 30. мај 2023.
15° C

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.