"Америкас куп" доједрио кући

Американци после 15 година успели да усвоје "Америкас куп", елитно такмичење једрилица, чији бродови коштају више десетина милиона долара. Лери Елисон и његов "Бе-Ем-Ве оракл" прохујали поред швајцарског "Алингија".

Велики, сребрни пехар врађа се у Голден гејт јахт клуб после пуних 15 година захваљујући скиперу Џејмсу Спитхилу, коме је ово четврта победа у овом такмичењу, његовом ментору, славном Раселу Коутсу, али највише финаансијеру пројекта, Лерију Елисону, званично четвртом најбогатијем човеку на свету, чији се иметак процењује на 27 милијарди долара.

Власник "Алингија", швајцарски милијардер Ернесто Берторели је већ пред почетак трке у водама изван Валенсије могао знати да ће доживети пораз, јер је, после пуних десет година, пустио да му Коутс измакне из руку и пређе у ривалски тим.

Овим преласком, Елисон је обавио пола посла, јер чувени скипер са Новог Зеланда није изгубио трку већ пуних 15 година.

Американци су у "свом купу" изгубили примат 1995. године, када је Денис Конер препустио трофеј Новозеланђанима.

Развој једрилица, Оракловог тримарана и Берторелијевог катамарана, коштао је по око 140 милиона долара, а о озбиљности такмичења сведочи и чињеница да су наочаре за сунце капетана победниког брода биле повезане са компјутером, па је у сваком тренутку, попут пилота ловачких авиона нових генерација, имао пун увид у све важније детаље, попут брзине ветра, правца или оптерећења једара.

Бродови су изграђени од угљеничних влакана, а свемирска технологија израде омогућава да плове брѕино три пута већом од брзину ветра који удара у једра.

Развој и такмичење су толико скупи да је једном приликом власник "Си-Ен-Ена" Тед тарнер морао да, због недостатка пара, одустане од такмичења.

"Америкас куп", ипак, представља најпрестижније једриличарско такмичење у последњих 159 година, колико се одржава и представља једриличарски еквивалент тркама Формуле 1.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара