Тадић примио делегацију Спортских игара младих

Председник Србије Борис Тадић примио је делегацију хрватске спортске манифестације Бистра - Спортске игре младих и прихватио покровитељство над организацијом тог значајног регионалног пројекта, чија реализација у нашој земљи почиње наредне године.

Пријему у седишту председника Србије присуствовали су челник Организационог одбора манифестације Здравко Марић, извршни директор Тихомир Гудић и координатор за регионални развој Спортских игара младих Аднан Терзић.

Тадић је нагласио да је регионализација највећег невладиног друшственог пројекта у Хрватској, чији је циљ популаризација здравог начина живота и пријатељства међу децом, веома корисна за младе нараштаје који ће кроз учешће у заједничком спортском пројекту добити прилику да упознају блиске културе.

"Одао бих признање Марићу за ангажовање на овом важном пројекту у циљу укључења младих људи у спортске активности. Током дугогодишњег деловања Бистре није било никаквих проблема у смислу безбедности и са задовољством подржавам њену регионализацију", истакао је Тадић.

Председник Србије је додао да су Спортске игре младих значајне и због могућности да нови нараштају на просторима бивше Југославије лакше "залече ране из прошлости".

"Верујем да ће Игре оставити траг међу децом која живе на овим просторима, а за које је од изузетне важности да се баве спортом и граде мостове пријатељства. Остаје да се договоримо ко ће бити партнер манифестацији у Србији, али ће се држава, свакако, питати за средства неопходна у реализацији. Ово није само спортска, већ и социјална, културна, здравствена акција и идеја иза које су стале бројне међународне институције", казао је Тадић.

Председник Организационог одбора Бистре, Марић, прецизирао је да манифестација ужива подршку, између осталих, Европске фудбалске уније, Међународне фудбалске федерације, светске куће кошараке, енглеске Премијер лиге, угледних појединаца из спортског, јавног и политичког живота међу којима је и европски комесар за проширење Оли Рен.

"Пројекат регионализације Спортских игара младих добио је међународну подршку, а наш сусрет са Тадићем још један је корак у реализацији и остварењу идеје проширења пројекта на земље бивше Југославије, Чешке... Спортске игре младих су у 2008. години кроз дружење и такмичење у десет спортова окупиле око 40.000 деце и очекујемо да ће на простору Србије тај број бити и премашен за годину-две од почетка реализације", навео је Марић.

Како је додао, делегацији Бистре веома су значајни Тадићеви "конструктивни савети" и сви у организационом ланцу очекују успешну сарадњу у наредном периоду.

"Такмичења ће се одвијати током летњег школског распуста у општинским центрима, укључијући и младу сеоску популацију, док ће најуспешнији представници свих земаља учествовати на финалном надметању које се традиционално одржава у Сплиту", закључио је Марић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара