Читај ми!

Селектор рвача Докманац: И даље звучи нереално шта смо све остварили на Светском првенству

Селектор рвача Милорад Докманац сумирао је утиске са Светског првенства које је одржано у Београду. Нагласио је да и даље звучи нереално успех који су наши рвачи остварили.

На недавно одржаном Светском првенству у Београду, Србија је освојила пет медаља, од тога четири златне. Селектор наглашава да ово није коначна реч ове генерације.

"И даље ми звучи нереално све што смо остварили на овом Шампионату света. Пре свега, ту мислим на освајање пет медаља као и на перфектну организацију овог великог такмичења", каже др Милорад Докманац селектор рвачке репрезентације Србије, сумирајући утиске после историјских успеха наших такмичара на Светском првенству које недавно одржано у Београду.

"Освојити једну титулу првака света је огроман успех за овако малу земљу, а када се освоје четири златне медаље то је нешто нестварно. Овакав резултат на светским првенствима у грчко-римском стилу кроз историју су оствариле само две нације и то Иран и Русија. Међутим, ово није коначна реч ове генерације рвача, очекујемо да сви они заблистају и у наредне две године. План је да прво остваре норму за учешће на Олимпијским играма, а онда да нас достојно репрезентују и на највећој смотри светског спорта у Паризу 2024. Године", констатује Докманац.

Као кључ великог успеха српског рвања Докманац је навео:

"Ако у обзир узмемо податак да су се прошле године од репрезентације опростила тројица наших великих рвача који су освојили чак 16 олимпијских, светских и европских сениорских медаља Штефанек, Максимовић и Фрис, онда овај резултат добија још више на значају."

"До свих ових успеха не би било могуће доћи да се на челу Савеза не налази неуморни председник Жељко Трајковић, који држи апсолутно све конце у својим рукама и као успешни диригент води овај сјајни рвачки оркестар. Резултат који је остварен у Београду је незабележен у историји не само рвачког него и у историји српског индивидуалног спорта, да на једном светском шампионату имате четворо финалиста и четири златне медаље", истиче Докманац.

Осим сјајних спортских резултата Рвачки савез Србије доказао се и као врхунски оргнаизатор. Похвале су стигле са свих страна, а Светска рвачка федерација је објавила податак да је светски шампионат пратило преко 10 милиона посетилаца преко директних преноса само на друштвеним мрежама, а у односу на прошли шампионат света у Ослу то је повећање од око 700%.

Домаћинство светског првенства у комбинацији са врхунским резултатима по речима Докманца донело је значајан бефенит рвању у Србији:

"Рвање је у септембру било веома праћено кроз директне телевизијске преносе свих мечева на шампионату. Историјски успех наших рвача допринео је да већ у првој недељи после шампионата имамо значајан прилив нових чланова у рвачке клубове који желе да се баве овим спортом. Све ово ће допринети да рвање има светлу будућност у наредним годинама", каже Докманав и додаје:

"Велика су очекивања да се након отварања центра за борилачке спортове у Кошутњаку створе максимални услови за рад са младим перспективним рвачима. То даје наду да ћемо и у будућнсти остати рвачка светска велесила, а што тренутно и јесмо. Спортски рвачки комплекс у Кањижи је заживео пре годину и по дана и он даје већ прве значајне резултате у раду са младим рвачима и рвачицама, а када у систем рвачког спорта укључимо и Кошутњак, све ће бити много боље и квалитетније, него што смо то имали до сада".

О наредним изазовима који предстоје нашим рвачима Докманац каже:

"Средином октобра крећу клупске обавезе и лигашка такмичења, која ће се завршити 3. децембра 2022. године, са плеј-офом Супер лиге Србије. Главни фокус у следећој години биће на сениорском шампионату света, јер ће са овог првенства првих пет рвача обезбедити норму за одлазак на Олимпијске игре у Париз. Као што смо ове године све подредили Светском шампионату у Београду, тако ће идуће године све наше активности бити усмерена на остваривање норми за Игре у Паризу".

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара