Читај ми!

Карлсенов гамбит, Ниман и скандал који тресе шаховски свет

Магнус Карлсен је прекинуо ћутање о скандалу који је потресао шаховски свет и оптужио Ханса Нимана да је варао више, и то у последње време, него што је признао.

Светски шампион је такође довео у питање Ниманов звездани успон током прошле године, назвавши га "необичним", и признао да је такође био сумњичав према "маниризму" 19-годишњег Американца када је изгубио од њега црним фигурама на Синкфилд купу раније овог месеца.

Карлсен је рекао да га је то навело да се повуче са турнира по први пут у каријери, а прошле недеље је Норвежанин поново запрепастио шаховску јавност повукавши се из онлајн игре након само једног потеза против истог Нимана.

До понедељка увече, Карлсен је само загонетно коментарисао ситуацију. Али у објави на Твитеру, Норвежанин је јасно рекао шта мисли.

"Када је Ниман у последњем тренутку позван на Синкфилд куп 2022, снажно сам размишљао да се повучем пре тога. На крају сам изабрао да играм. Верујем да је Ниман варао више - и то у последње време - него што је јавно признао", открио је Карлсен.

Карлсен је навео да је Ниманов напредак ван табле био необичан, и да је током партије на Синкфилд купу имао утисак да није био напет или потпуно концентрисан на игру на критичним позицијама, док га је на неки начин надигравао као црног, што мислим да само шачица играча може. "Ова игра је допринела промени моје перспективе", навео је Карлсен.

После Ниманове победе против Карлсена, рекао је да је "неким смешним чудом" погодио да ће његов противник имати необично отварање и припремио се за то.

"Мора да је непријатно да светски шампион изгуби од мене. Жао ми је због њега", казао је Ниман.

Иако је Ниман признао да је варао на онлајн догађајима, када је имао 12 и 16 година, гласно је негирао недавне оптужбе и инсистирао да је сада "чист". Тврди да они који га оптужују покушавају да му униште каријеру. Рекао је да је био спреман да игра наг како би доказао невиност.

Chess.com је тада саопштио да верује да је Ниман чешће варао онлајн и да му је показао доказе који поткрепљују тај закључак. Ниману је забрањен приступ сајту и догађајима тог портала.

Карлсен је сугерисао да више неће играти против Нимана, или било ког играча за кога верује да је варао.

"Морамо учинити нешто у вези са варањем, а што се мене тиче, у будућности не желим да играм против људи који су више пута варали у прошлости, јер не знам шта су способни да ураде у будућности", рекао је Карлсен и додао да верује да је варање у шаху велика ствар и претња по опстанак игре.

"Такође верујем да би организатори и они којима је стало до светости игре коју волимо требало озбиљно да размотре повећање безбедносних мера и метода откривања варања", сматра Карлсен.

"Надам се да ће истина о овом питању изаћи на видело, каква год да је. Знам да су моји поступци фрустрирали многе у шаховској заједници. Ја сам фрустриран. Желим да играм шах на највишем нивоу на најбољим догађајима", закључио је Карлсен.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво