Скијаш из Гане на ЗОИ 2010.

Кваме Нкрумах-Ачеампонг из Гане, који је први пут видео снег пре само пет година, квалификовао се за Зимске олимпијске игре 2010. у Ванкуверу.

Он је први у историји своје земље који ће учествовати на једној зимској олимпијади.

Овај 33-годишњи скијаш, чији је надимак "Снежни леопард", рекао је за свој подвиг да је то "чаробни тренутак" за његову породицу и пријатеље и одговор свима онима који су се подсмевали идеји да један Африканац буде шампион у зимским спортивима. Тријумф је дошао након такмичења у италијанским Алпима где је успео да освоји неопходних 140 бодова за квалификацију на Олимпијаду, на којој ће учествовати у дисциплини слалом.

Кваме је рођен у Глазгову, у Шкотској, где је његов отац дошао на постдипломске студије, али је одрастао у Гани, где никада не пада снег. Када се 2002. као студент вратио у Велику Британију, упознао се са зимским спортовима док је радио на рецепцији хотела у једном скијашком центру. Професионалну каријеру започео је две године касније у француским Алпима где се усавршавао гледајући друге скијаше.

"Све што сам икада знао о скијању је из једног филма о Џемсу Бонду", казао је Кваме.

Он је рекао да су му тренери казали да има природни таленат и да му није било тешко да научи да скија.

"Чак и сад, када одлазим на велика такмичења, има људи који одбијају да верују да један Африканац може да скија. Увек зуре у мене и вичу 'ево га чудак'. Али то сам некако и очекивао", прокоментарисао је он.

Иако је члан првог зимског олимпијског тима из Гане, Кваме се нада да ће и у Шкотској, земљи његовог рођења, навијати за њега. Кваме је у Гани покренуо кампању која подстиче младе да уче да скијају.

"Скијају на трави, а онда их одведемо до расхладних комора у Теми да бисмо им показали како изгледа хладноћа", казао је он.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво