МОК неће Нобела

Председник Међународног олимпијског комитета (МОК) Жак Рог одбацио је предлог да се та организација кандидује за Нобелову награду за мир.

Необичан предлог изнео је сиријски представник у МОК-у Самих Мудалал, а подржао га је и уругвајски члан Хулио Сесар Маглионе. 

Рог, председник МОК-а од 2001. године, није се, ипак, много двоумио.

"Да будем потпуно искрен не мислим да би то било мудро. Награде се не одбијају, али и не траже. Дипломатске активности и лобирање у ту сврху, такође, не би били у духу ове организације. Ако се нешто деси у реду, али ми сами то нећемо тражити", казао је Рог.

"Слажете ли се?", упитао је потом Рог остале делегате МОК-а, који су одговорили не баш гласним аплаузом.

Шеф одељења МОК-а за међународне односе Марио Песканте казао је да би био врло поносан када би та организација добила Нобелову награду за мир, али је у шаљивом тону додао и да би за тако нешто било потребно учинити нешто слично "ономе што су Американци урадили за Обаму".

Тема је покренута током расправе о међународном положају МОК-а и могућем апелу за олимпијско примирје током одржавања Зимских олимпијских игара у Ванкуверу.

МОК је прошле сезоне добио статус посматрача у Уједињеним нацијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије