Кад "Свеци" марширају

Њу Орлеанс "Сентси" освојили Супербоул, у највећем спектаклу који нуди амерички професионални спорт. Дру Бриз и Реџи Буш изронили из блата које је за собом оставила Катрина и уписали се на листу легендарних спортских подухвата. Њу Орлеанс - Индијанаполис 31:17.

Њу Орлеанс "Сентси" освојили су прву титулу у историји тима, пошто су у финалу професионалне лиге америчког фудбала, НФЛ, великом Супербоулу победили фаворизоване "Колтсе" из Индијанаполиса 31:17, после сензационалне игре "квотербека" Дру Бриза, али и сјајне реакције одбране на самом крају меча.

Најскупљи, најгледанији телевизијски догађај у Америци, због кога најмање 100 од укупно 300 милиона становника Америке остаје приковано уз телевизијске екране, окончан је спектакуларним потезом одбране Њу Орлеанса, која је уништила наде једног од најбољих играча у историји тог спорта, "квотербека" Индијанаполиса Пејтона Менинга да ће славно презиме још једном уписати у историју ове игре.

Уместо њега, у анале америчког фудбала уписао се Дру Бриз, око кога су се последњих дана водиле жучне расоправе јер је читава армија стручњака сматрала да једноставо неће поднети протисак великог финала. За инат скептицима, Врис је током утакмице имао чак 32 успешна додавања, чиме је изједначио рекорд "Супребоула", који је поставио једнако велики Том Брејди.

"Ко је пре четири године могао да помисли да ће се ово десити? Тада је 85 одсто града било под водом. Већина људи је отишла не знајући да ли ће се икад вратити или да ли ће се клуб вратити. Тада смо се договорили да ћемо га поново изградити ослањајући се једни на друге. Ово је кулминација те вере", рекао је Брис.

"Колтси" су повели са 10:0 на почетку и деловало је да ће декласирати новајлију у финалима, али се Њу Орлеанс вратио у великом стилу, нарочито после полувремена.

"Једноставно смо веровали у себе и знали смо да је цео град уз нас, а можда и цела земља. Ова титула освојена је за Њу Орлеанс", рекао је Брис.

Навијачи "Сентса" навијали су и сат времена после утакмице. Један играч попео се на трибине да слави са публиком, а сви су бацали делове опреме у гледалиште, док им је тренер принео пехар да би га додирнули.

"Вероватно нисмо ухватили добар ритам, разочаран сам. Знам какав је осећај победити од пре три године када смо ми били шампиони. Знам и да се људи из Њу Орлеанса и Сејнтса сада исто тако осећају", рекао је Менинг.

Расплет једног од најнапетијих финала у историји америчког фудбала, почео је пет минута и 42 секунде пре краја када је Бриз пронашао Џеремија Шокија, контроверзног играча кога су се пре две сезоне олако одрекли Њујорк Џајантси, а који је акробатским потезом "улетео" у зону Индијанаполиса и псотавио сценографију за славље "светаца".

Пејтон Менинг је покушао да преокрене резултат у последњих пет минута, али је један његов неопрезан пас пресекао Трејси Портер, претрчао 74 јарде и поставио коначан резултат 31:17, означивши почетак луднице у Њу Орлеансу, који су за 43 године постојања, осталим екипама, углавном склужили за спрдњу.

Осим Бриза, споменик у Њу Орлеансу ће, пре или касније, добити и Портер, чије ја још једна феноменална реакција, и пресечено додавање легендарног "квотербека" Брета Фавра, омогућило "Сентсима" да се нађу у великом финалу у Мајамију.

Статистика је јасна, Њу Орлеанс је победио у све три утакмице плеј-офа, пошто је за последње 42 године у доигравању победио у свега две утакмице.

"Супербоул" је одигран на Санлајф стадиону у Мајамију пред 76.500 гледалаца. Најјефтиније карте коштале су 1.200 долара, а, прве процене говоре да је поред телевизора, током утакмице и силних програма који су је пратлили, седело више од 100 милиона људи, чиме је оборен апсолутни рекорд гледаности у САД.

Истовремено, телевизијска мрежа СИ-Би-Ес сматра да ће бити оборен и прошлогодишњи рекорд гледаности ван граница САД, пошто је прошле године тај спектакл гледало око 150 милиона људи.

И ове године гледаоци су били засути рекламама, чије емитовање, за ову прилику, кошта 2,8 милиона долара за 30 секунди. Широм САД поједено је 1,2 милијарде пилећих крилаца и 14.500 тона чипса.

"Сентси" су још пред почетак утакмице продали дресове и остале ситнице са знаком клуба у вредности од више од 100 милиона долара.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије