Читај ми!

Небојша Баралић за РТС: Све спремно за турнир у Јекатеринбургу

Међународни шаховски судија из Београда Небојша Баралић, главни је судија на турниру у Јекатеринбургу где ће се осморица велемајстора борити за место изазивача светског првака у шаху Магнуса Карлсена. За Јутарњи програм Небојша Баралић је говорио о припремама и тренутној ситуацији два дана пре почетка турнира у Русији.

Турнир у Русији који са великим нестрпљењем очекују играчи, али и сви љубитељи шаха широм света, треба да почне већ за два дана.

"Овде је све спремно, односно приводе се завршне припреме за почетак другог круга турнира кандидата који са нестрпљењем који очекује шаховска јавност широм света. Прошле године сам међу последњима напустио турнир, ове године стигао сам међу првима а самним у авиону је био и велемајстор из холандије Гили Ани са својим секундантом тако да играчи се окупљају.", рекао је Баралић.

Прошле године турнир је прекинут због пандемије а ту одлуку је морао донети главни судија.

"Прошла година је заиста била хаотична. Коронавирус је све уздрмао и у том тренутку је цео свет, што се спорта тиче, био у прекиду. Кренули смо у потпуну неизвесност. Сцечано отварање је обављено пред 3000-4000 људи, да би исте ноћи влада Русије забранила сва спортска дешавања изузев турнира кандидата. Тако да у додатном правилнику, који је рађен пред само такмичење, постојала је одредница да прекид турнира може донети само руска влада и друга инстанца је Председник светске шаховске федерације у договору са главним судијом. Прекид је настао због одлуке Аерофлота да прекида летове са осталим државама и онда је било најбоље прекинути турнир како би се играчи безбедно вратили у своје земље. И то је био прави тренутак за прекид тачно на пола турнира."

Небојша Баралић је у говорећи о тренутној ситуацији у Јекатеринбургу истакао да се здравствена ситуација нормализовала и да у селом округу има само по стотинак новозаражених тако да је ситуација охрабрујућа. Укратко је описао здравствени протокол којег сви учесници морају да се придржавају. За крај је осебно истакао значај овог турнира који се одржава сваке друге године.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво