Побољшан положај младих и спорта

Министарка омладине и спорта Снежана Самарџић-Марковић изјавила је да је задовољна радом свог министарства у 2009. години, које је, и поред економске кризе, урадило много на побољшању положаја омладине и спорта у Србији.

Самарџић-Марковићева је у новогодишњем интервјуу Танјугу изјавила да је буџет Министарства омладине и спорта за 2010. годину исти као и износ предвиђен ребалансом буџета за 2009. годину, што, према њеним речима, није довољно јер омладина и спорт заслужују много више.

Подсећајући да је Национална стратегија за младе проглашена за пример добре праксе од стране Савета Европе, министарка је навела да ће у наредној години њено министарство наставити да подржава отварање Канцеларија за младе.

"Ове године смо усред тешке економске кризе успешно организовали Универзијаду која је постигла тријумф по броју учесника и резултатима", оценила је она и изразила задовољство због тога што је ове године много објеката спортске инфраструктуре обновљено и изграђено.

Министарка је рекла да је током њеног мандата изграђено 170 терена, 40 хала, четири базена и једно клизалиште, а да су отпочети и капитални пројекти, изградња куће фудбала и 50 малих терена са вештачком травом који су намењени младима и деци.

Према њеним речима, такозвани "мини-пич" терени су намењени свим спортовима и представљају симбол бриге државе о грађанима.

Министарка је навела и да је ове године обновљен тренажни центар у Кошутњаку, објекат, од 5.000 квадрата који је скоро 30 година пропадао.

Самарџић-Марковићева је подсетила да Стратегија развоја спорта предвиђа три приоритета - врхунски спорт, изградњу инфраструктуре и, на првом месту, укључивање деце у спорт на чему, према њеним речима, мора још много да се ради.

Она је навела да је план Министарства да 2010. годна буде у знаку школског и клупског спорта.

"Незадовољна сам бројем деце која су укључена бављење спортом и то ће бити озбиљна тема за идућу годину", изјавила је она, и додала да је време да се Министарство заједно са спортским савезима и људима на локалу позабави клупским спортом јер ту "леже шампиони".

Према њеним речима, планови Министарства су завршетак изградње куће фудбала и других инфраструктурних објеката који неће представљати "лепотице Балкана, већ функционалне дворане", као и озбиљна припрема за олимпијске игре.

Самарџић-Марковићева је подсетила и да је у Стразбуру изабрана за представника Савета Европе у Оснивачком одбору Светске анти-допинг агенције.

"То именовање доживљавам као лични успех, зато што је мој рад признат у широком контексту, међутим, задовољна сам и зато што је Србија у светској политици спорта препозната као активан чинилац", рекла је Самарџић-Марковићева.

Према њеним речима, Србија до сада на том нивоу и у том телу никада није имала свог представника, а именовање има и политичку димензију.

"Савет Европе често обавља надзор и има мониторинг у Србији у многим областима, а после именовања десила се велика и позитивна промена, пре свега, у погледу поверења у српске институције. Оснивачки одбор је тај који управља свеском Атидопинг агенцијом, једном од најзначајнијих међународних спортских институција", рекла је Самарџић-Марковићева.

Министарка је нагласила да Србија више није посматрач, већ неко ко активно доприноси свеевропској политици у једној међународној организацији.

Осврћући се на овогодишње резултате рада Владе Србије, министарка Самарџић-Марковић је рекла да ће рад министара у Влади Србије оцењивати грађани, и изразила задовољство због тога што су заједничким радом министри ове године успели да наведу ЕУ да одблокира Прелазни трговински споразум са Србијом.

"Одмрзавање споразума је кључно за будућност спорта и омладине", рекла је министарка, и додала да је посебно задовољна што је одлука о либерализацији визног режима, донета од стране министара унутрашњих послова и правде Европске уније, ступила на снагу 19. децембра.

Самарџић-Марковићева је навела да је задовољна што су се након 19. децембра грађани Србије сврстали међу слободне људе Европе.

"Одлука о укидању виза ће свим грађанима Србије значити много, а посебно младима", изјавила је министарка, истакавши да је за државу веома значајно да млади људи имају прилику да упознају свет.

Министарка је препоручила младима да након укидања виза путују, виде свет, али и да се врате у Србију, нагласивши да се не боји да ће због тога што су визе укинуте велики број младих трајно отићи из земље.

"Највећи број људи отишао је из земље за време санкција, и онда када су се тешко добијале визе", оценила је министарка, и навела да за српски спорт укидање виза значи смањење трошкова.

Самарџић-Марковићева је указала да се годишње трошило до милион евра на визе, а да ће сада тај новац моћи да буде инвестиран "у нешто паметније".

Министарка је оценила да 2010. година неће бити година избора, јер владајућа коалиција функционише "како треба".

Странка Г17 плус је, према њеним речима, дала пун допринос раду коалиције и била је врло одговоран коалициони партнер који се посветио раду на државним питањима, а у 2010. наставиће да инсистира на децентрализацији и регионализацији Србије.

"Идућа година јесте и додатна година децентрализације Г17 плус", рекла је министарка, и појаснила да је у плану да се странка претвори у унију регионалних странака како би се додатно регионализовала и децентрализовала.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара