Читај ми!

Десет спортских изненађења деценије

Подсећамо се најупечатљивијих спортских изненађења прoтекле деценије, уз наду да ће и за десет година бити повода за писање истог текста и да све гласнији и упорнији заговорници сегрегације у најзначајнијим спортским такмичењима неће реализовати своје идеје јер су изненађења и преокрети есенција спорта. Мањи, сиромашнији и слабији не побеђују нигде, али су им у спорту шансе највеће.

Северна Македонија у полуфиналу Европског првенства 2011.

Почетком деценије, док је још увек била "бивша југословенска", а не северна, Македонија је остварила највећи успех у својој краткој кошаркашкој историји. Изабранике Марина Докузовског зауставила је Шпанија тек у полуфиналу.

Почетак такмичења није наговештавао успех јер су Македонци већ у првом колу изгубили од Црне Горе, али ће се испоставити да их нико више у групи неће победити – ни Хрватска, Грчка, Финска, нити Босна и Херцеговина.

Врхунац изненађења уследио је у неизвесном четвртфиналу када је са 67:65, усред Каунаса, савладана и Литванија. Шпанци у полуфиналу нису били импресионирани, а у утакмици за треће место славила је Русија. Тада новопоечени македонац Лестер Мекејлеб изабран је у најбољу петорку првенства, а Перо Антић је био други скакач такмичења.

Лестер шампион Енглеске

Често се дешавају изненађења уоквирена у једну утакмицу, али када потпуни аутсајдер, који је претходну сезону завршио на 14. месту, а пре две се вратио у елитни ранг, освоји најјачу фудбалску лигу на свету након одиграних 38 кола, то је спорт у најбољем издању.

Фудбалери Лестера са Клаудијем Ранијеријем на клупи освојили су Премијер лигу 2016. године, оставивши другопласирани Арсенал десет бодова иза леђа. Плес Вардија и Мареза премијерлигашким теренима, завршио се аријом Андрее Бочелија.

Исланд у четвртфиналу Европског првенства 2016.

У последњој утакмици осмине финала Европског првенства у Француској победио је острвски фудбал, али са "погрешног" острва. Храбри исландски фудбалери избацили су резултатом 2:1 збуњене Енглезе, након што су ремијем са Португалијом и победом над Аустријом у групи већ заинтригирали европску фудбалску јавност. У четвртфиналу су убедљиво поражени од Француске са 5:2.

Медији су писали о конобарима, фармерима, режисерима и осталим фудбалским аматерима које је у пабу окупио тренер зубар, али се испоставило да су Исланђани поставили добар систем и годинама улагали у развој фудбала, те да узрок њиховог успеха није (баш тако) романтичан.

Велс у полуфиналу Европског првенства 2016.

Потпуно неочекивано, у улози спасилаца части острва на којем је фудбал и настао, у Француској су се нашли Велшани.

Иако су у групи изгубили од енглеских комшија, победе над Словачком и Русијом биле су довољне за прво место које им је на почетку елиминационе фазе осигурало прихватљивог противника, Северну Ирску.

После победе од 1:0, направљен је неочекиван подвиг тријумфом над Белгијанцима вредним полуфинала. Ипак, за отета два бода у групи, осветио се будући шампион Португалија.

Барселона - ПСЖ 6:1 (после 0:4)

Није изненађење када се Барселона пласира у четвртфинале Лиге шампиона, али јесте када у реваншу победи са 6:1 и избаци Пари Сен Жермен голом Серђија Роберта у 95. минуту утакмице, након што је у првој изгубила 4:0.

Злобници ће рећи да није изненађење ни када се ПСЖ не пласира. Епилог једног од најневероватнијих двомеча у историји фудбала виђен је 8. марта 2017. године.

Словенија шампион Европе 2017.

Имали су Словенци 2013. године Европско првенство у свом дворишту, али нису имали Луку Дончића. Да су га пустили да игра и тада, са 14 година, ко зна шта би било. Заједно са својим контратегом, искусним Гораном Драгићем, 2017. се нашао се у најбољем тиму првенства.

Уз Игора Кокошкова на клупи, виртуозног Драгића, натурализованог Рендолфа, распуцаног Препелича, Блажича, Мурића, Видмара и остале, Словенци су имали екипу за поштовање, али тешко да је неко прогнозирао да ће освојити Европу без пораза.

"Змајчеки" су у групној вази победили немоћни Исланд, вероватно никада бољу Финску, Пољску, Грчку и Француску. Украјина се у осмини финала ништа није питала, потом су побеђени Летонци, а онда Шпанци са невероватних 20 разлике. Нажалост, у финалу је страдала и Србија.

Хрватска у финалу Светског првенства 2018.

Хрватска је догурала до финала Светског првенства 2018. године у Русији без победе у три елиминационе утакмице. Данска и домаћа Русија пале су тек након пенала, а полуфинале са Енглезима решио је Марио Манџукић у првом продужетку.

Пут на првенство није мирисао на историјски успех јер су Хрвати морали у Русију на мала врата, пошто су у квалификационој групи завршили иза Исланда. Тек пред последње коло квалификација, смењен је селектор Анте Чачић, којег је наследио Златко Далић.

Ни у Русији није кренуло славно јер је после победе над Нигеријом у првом колу групне фазе, на авион послат Никола Калинић, који је одбио да у финишу утакмице замени Манџукића. Да је ефекат селекторове одлуке добар, видело се када је са 3:0 размонтирана Аргентина, а потом побеђени и жилави Исланђани.

Србија и САД у борби за пето место

Пред светско првенство у Кини, цео свет је очекивао окршај Србије и Америке, али не у борби за пласман од петог до осмог места. Могу да кажу да су били у праву они који су прогнозирали да шансе Србије у пројектованом финалу расту сваким новим отказом Грегу Поповићу, али победе у утакмици за попуњавање табеле ретко ко ће се сећати.

После егзибиција са Анголом, Филипинима и Порториком, Србија као да није могла да презупчи на озбиљну такмичарску кошарку, па су нас после Шпанаца, у четвртфиналу "пребили" и Аргентинци.

Грегов "једва смо се скупили" тим играо је продужетак још са Турцима у групи, а у четвртфиналу су их победили Французи.

Победа Руиза над Џошуом

Првог јуна 2019. године у њујоршком "Медисон сквер гардену", прототип мишићавог боксера тешке категорије, шампиона најцењенијих конференција, нокаутирао је дебељко којем само сомбреро на глави и бурито у рукама фале да буде стереотипни приказ Мексиканца.

До тада непоражени Ентони Џошуа добио је Ендија Руиса као изазивача тек након што је његов планирани противник Џерел Милер суспендован због допинга. Американац мексичког порекла први се нашао на поду у трећој рунди, али је, за разлику од Џошуе у седмој, брзо дошао себи.

Победа Фелон Шерок над Тедом Евансом

Британка Фелон Шерок постала је прва жена у историји која је на једном од два званична светска првенства у пикаду победила мушкарца.

Она је у првом колу Светског првенства 2019. године, у организацији Професионалне корпорације пикадо играча, победила Теда Еванса резултатом 3:2 у сетовима.

Када је већ пробила лед, није је јој био проблем да и у другом колу победи припадника јачег, изгледа не нужно и прецизнијег пола.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије