Ћурковић: Нећу прљаву кампању и подметања

Председник Олимпијског комитета Србије (ОКС) Иван Ћурковић истакао је да неће доприносити прљавој кампањи и подметању током избора у тој организацији и да је управо због тога и одбио многе разговоре са новинарима.

"У ономе што је до сада објављено доминирају здрава упозорења да се не сме дозволити 'прљава кампања и подметања', а и само наглашавање те бојазни као да најављује да ће управо тако и бити. Ја томе, наравно, нећу дати никакав доприниос", наводи се у Ћурковићевом саопштењу.

"Напротив, учинићу све да се ови избори не претворе у некакво јавно надглашавање и политичко надмудривање...Председник ОКС се и не бира надвикавањем и хоровима подршке, него га бирају спортски савези на основу понуђеног програма и резултата које је кандидат постигао као спортски радник", истакао је Ћурковић.

 

Избори у ОКС одржаће се 24. фебруара, а једини кандидати су садашњи председник Ћурковић и прослављени кошаркаш Владе Дивац.

"Желим да буде што више кандидата који испуњавају услове за тај задатак. То је демократски и нормално", казао је Ћурковић и изразио уверење да се неће поновити пракса из прошлости када се на место председника ОКС долазило по политичком кључу.

"Надам се да се више та пракса не може поновити. Сада смо као друштво много зрелији. Преболели смо, верујем, те опасне болести", нагласио је Ћурковић.

Председник ОКС је, такође, појаснио улогу медија у стварању "прљаве кампање" рекавши да међу њиховим питањима доминирају она која му намећу да даје судове о одређеним личностима и односима.

"Разговори те врсте не долазе у обзир...Ова моја изјава има једино намеру да правовремено објасни зашто нећу никоме одговарати на питања која излазе из оквира које одређују етички кодекс Међународног олимпијског комитета и статутарна правила ОКС", нагласио је Ћурковић.

Председник ОКС је подсетио и да етички кодекс МОК-а захтева да се у кампањама поштује равноправност кандидата, а да предност некоме од њих доносе четворогодишњи програми, које прво разматрају председништво ОКС и изборна комисија.

"До тада програми имају статус поверљивог документа. Зато се у овом тренутку новинарима не могу одазвати ни на позиве да говорим о свом програму", навео је Ћурковић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво