Одбојкашима бронза

Мушка одбојкашка репрезентација Србије освојила је бронзану медаљу на првенству света у Италији, пошто је данас у Риму у мечу за треће место победила селекцију Италије резултатом 3:1 (25:21, 25:20, 26:28, 25:19). Ово је друга медаља коју су српски одбојкаши освојили на првенствима света.

"Азури" су боље почели меч за бронзу, а већ после неколико минута у првом сету повели су са 5:1. Ипак, Србија је у наставку првог сета имала прави одговор па је први пут на мечу повела са 15:14.

У завршници првог сета изабраници Игора Колаковића дошли су до вођства од 21:18. Италијани су "везали" два поена, али је Србија издржала притисак и ш сервисом Ивана Миљковића освојила први сет.

"Орлови" су боље почели други сет, повели са 4:2, а на први технички тајм-аут отишли са предношћу од 8:6. Ту предност играчи Србије сачували су и у наставку, у самој завршници повећали су је на четири поена (22:18) и решили овај период у своју корист са  25:20.

Србија је и на почетку трећег сета играла стабилно и повела са 8:5, али су "азури" изједначили на 8:8. У наставку периода "орлови" су имали и четири поена предности (18:14), али је Италија преокренула 20:21.

У напетој завршници трећег сета бољу концентрацију имала је домаћа репрезентација која је славила са 28:26. Након изједначене игре на почетку четвртог сета, Србија се "одлепила" на 8:5. Након тога Колаковићеви избраници "везали" су још пет поена за 13:5 и најавили победу.

Италијани су се у другом делу сета играли нешто боље, па су смањили на 18:14. Одбојкаши Србије, међутим, "одбили" су последње нападе домаће репрезентације и на крају тријумфовали са 25:19.

СРБИЈА: Ковачевић 8, Јанић 1, Петковић, Терзић, Станковић 11, Грбић 2, Никић 8, Миљковић 22, Старовић, Петровић, Подрашчанин 15, Росић.

ИТАЛИЈА: Мастранђело 7, Мара, Пароди 18, Бари, Вермиљо 1, Ласко 4, Савани 7, Травица, Феи 13, Бирарели 4, Сала 3, Зајцев 8.

Ово је друга медаља коју су српски одбојкаши освојили на првенствима света. Први пут на победничко постоље попели су се на шампионату у Јапану 1998. године, када су били поражени у финалу. То је, без сумње, велики подвиг, јер су се у протеклој деценији десиле велике промене у односу снага у светској одбојци.

У екипи Србије одлични су били капитен Никола Грбић, коректор Иван Миљковић, блокери Драган Станковић и Марко Подрашчанин. У репрезентацији Италије најбољи је био Иван Зајцев, али је он кратко био на терену паркету и Пароди.