Читај ми!

Грбић за РТС: Мислио сам да нема шансе да се бавим тренерским послом

Селектор одбојкашке репрезентације Пољске Никола Грбић рекао је приликом гостовања у емисији Један добар дан да је веома емотивно проживео освајање титуле на Европском првенству због тога што се то догодило на петнаестогодишњицу срмти његовог оца Милоша, некадашњег реперезентативца Југославије у одбојци.

Пољска је у финалу Европског првенства савладала домаћина Италију са 3:0, по сетовима 25:20, 25:21, 25:23. Трофеј освојен са Николом Грбићем на месту селектора други је у историји Пољске на шампионатима Европе, а први након 2009. године.

Некадашњи одбојкашки ас постао је тренер Пољске прошле године, а до сада је освојио три титуле. На Светском првенству одржаном 2022. године били су вицешампиони, поражени су од Италије у финалу, а у јулу су освојили Лигу нација.

Грбић је у емисији Један добар дан рекао да ће за два дана имати тренинг са националним тимом Пољске будући да се припремају за квалификациони турнир за Олимпијске игре.

"Искрено, размишљао сао о томе колико би отац био поносан на нас двојицу, да је ту с нама. После тога наравно сам наставио да размишљам као и увек о томе шта треба да урадимо на терену да би дошли до победе. То је све негде непланирано, ја не правим сценографију у својој глави шта ћу да урадим, исто ми се десило и против Трента, кад смо освојили Лигу шампиона са Заксом. Исто ми се десило кад сам одиграо последњи меч у овој истој дворани, кад смо освојили бронзану медаљу на Светском првенству - то је био мој последњи меч за репрезентацију. То су неке ствари које се десе у моменту. Испаде сад сваки пут кад направим неки резултат, ја се расплачем. Али не, једноставно је, спонтано је све и наиђе набој емоција да у том моменту буде јача од мене и то је то", рекао је Грбић.

Селектор Пољске Никола Грбић освојио је Европско првенство и као репрезентативац Југославије 2001. године.

"Имао сам 28 година, сада имам 50. Тако да сам искуснији. Наравно, свака победа и сваки резултат има неку своју драж, има неку своју посебну емоцију. Другачије је када освојиш то и са клубом, другачије је када освојиш са репрезентацијом, другачије је када освојиш са клубом као тренер, другачије је да освојиш као тренер репрезентације. Дефинитивно да је свака од њих аутентична и да је јако лепа. Наравно, кад то поделиш са својим сарадницима, са људима са којима си прошао кроз многе тешкоће и на крају успео да се у једној страшној конкуренцији коју смо имали и у Лиги нација и сад на Европском првенству дођемо до злата где стварно две лопте могу да одлуче ко ће да победи утакмицу. Тако да је заиста велики мотив да будем поносан и на момке и на стручни штаб и на све што смо радили ово лето", навео је Грбић.

Никола Грбић је тренерским послом почео да се бавио од 2014. године када је сео на клупу Перуђе.

"Мојим саиграчима сам говорио, ако ме видите да будем тренер, немојте ме поздрављати, дођите и ударите ми шамар. Мислио сам да нема шансе да се бавим овим послом. Међутим, како сам се приближавао крају каријере, променио сам мишљење, јер мислим да је то негде најближе терену. Ти имаш јако пуно улога које неко може да има у спорту, значи та можда буде менаџер, можда буде функционер, функционер у савезу, функционер у клубу. Ниједна од тих улога није ни близу терена и неких емоција и знања које сам стекао кроз играчко искуство, да могу да пренесем то знање играчима, него кроз тренерску улогу. Тако да сам ту одлуку о бављењу овим послом донео на можда две године пред крајем играчке каријере.

Подсећања ради, Грбић је предводио селекцију Србије од 2015. до 2019. године, а у том периоду освојио је по злато и сребро у Светској лиги, те бронзу на Европском првенству.

"Имам уговор с Пољском до краја Олимпијских игара. Као што сам већ рекао, прво нисам планирао да ћу бити тренер, па онда нисам планирао да ћу бити селектор, да ћу тренирати и клуб и репрезентацију у исто време, а онда да ћу једног дана бити тренер Пољске. Тако да, мислим, све је могуће. Мислим да подићи пехар и слушати химну своје земље кад се освоји неки турнир је један осјећај који се не може мерити са осталим", закључио је Грбић.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво