Одбојкаши Србије пети на ЕП

Одбојкашка репрезентација Србије заузела је пето место на Европском првенству у Турској пошто је у Истанбулу победила Холандију са 3:1 у сетовима (25:20, 25:23, 21:25, 25:23).

Одбојкаши Србије су освајањем петог места на Европском првенству у Турској избегли такмичење у квалификацијама за наредни шампионат у Аустрији и Чешкој 2011. године.

Репрезентативци Србије су на почетку меча повели са три поена (6:3) и ту предност увећавали захваљујући доброј игри у пољу али и лошим решењима Холанђана у нападу. Изабраници Игора Колаковића су на други технички одмор отишли са четири поена предности (16:12), али су и после паузе наставили са добром игром и током сета увећали предност на шест поена (20:14, 22:16). Напади су углавном ишли преко Ивана Миљковића, који је на крају сета везао неколико поена након којих је Србија повела у мечу.

Први део другог сета припао је Холанђанима, када су лако пролазили блок српских репрезентативаца. Одбојкаши Србије су после заостатка од три поена (16:19) заиграли ангажованије, поново је Миљковић био расположен за игру, али и либеро Никола Росић који је "покупио" лопте у пољу и омогућио нападе својој екипи. Одговорност је преузео и Никола Ковачевић и са два везана поена преокренуо на 23:22, а затим и постигао последњи поен за освајање другог сета.

Холанђани су играли боље у трећем сету и повели са 6:1, одбојкаши Србије су успели да смање на 4:6, али су њихови противници ипак бољом игром одржавали предност (9:6, 12:9). Екипе су у тим тренуцима углавном освајале поене после сервис грешка противника, али организованијом игром у нападу, поеном из тројног блока и након одличног сервиса Ковачевића Србија је изједначила на 14:14. Након тога екипе су се смењивале у вођству, али су Холанђани поново поправили блок и повели са 22:18 и ту предност сачували до краја сета.

У четвртом сету одбојкаши Србије поново нису имали решење за блок  Холанђана који су на почетку стекли четири поена предности (7:3). У тим тренуцима играчи Србије нису могли да организују успешан напад, Холанђани су редом блокирали покушаје Миљковића, Ковачевића и Никића.

После вођства Холандије од 18:14, репрезентативци Србије су ипак успели да се тргну и пожртвованом игром у пољу изједначе на 22:22, а поеном Немање Петрића поведу са 23:22. Миљковић је потом искористио контру и поентирао, а победнички поен дошао је после грешке Холанђана.

Селектор Игор Колаковић је оценио да је освајањем петог места на Европском првенству одбојкашка репрезентација Србије остварила један од задатака - директан пласман на следећи шампионат континента, док су играчи признали да жале јер нису дошли и до медаље.

"Ова победа је важна из више разлога. Иако смо прижељкивали борбу за медаље, показали смо да овај тим има душу и снагу и да може да се бори са тешким стварима. Холандија је веома добар противник, победили смо и дошли до пете позиције и избегли квалификације за следеће првенство", рекао је Колаковић новинарима у Истанбулу.

Андрија Герић коме је ово било опроштајно такмичење у дресу репрезентације, рекао је да му је жао што због бола у леђима није играо против Холандије.

"Ово ми је била последња утакмица у репрезентацији и жао ми је што због бола у леђима нисам могао да играм. Наша екипа по квалитету заслужује да буде међу четири најбоље, а шансу за полуфинале пропустили смо још у првој фази против Бугарске. Идемо даље, имамо доста младих играча који ће доћи у репрезентацију", казао је он.

Капитен Србије Никола Грбић оценио је да је екипа показала карактер јер је забележила победу, иако је знала да јој ни ти бодови неће донети пласман у полуфинале.

"Знали смо да немамо шансе за полуфинале, а играти са тим сазнањем није било нимало лако. Имали смо амбиције да се пласирамо у полуфинале, жреб нам је доделио много тежу групу. Жао ми је због тога, али ми је драго што смо се победом квалификовали за наредно првенство", рекао је он. Грбић је похвалио игру Немање Петрића против Холандије, иако не игра на позицији средњег блокера. 

Бојан Јанић је истакао да је екипи било важно да се од Европског првенства опрости победом.

"По квалитету смо изнад свих репрезентације, осим Русије и Бугарске. Несрећа је што смо на њих 'налетели' у групи. Остаје жал за медаљом, да је био другачији састав групе играли бисмо полуфинале", закључио је он.

У полуфиналу ЕП у Турској играће Пољска-Бугарска и Русија-Француска.

- ИСТАНБУЛ:
РУСИЈА - БУГАРСКА          3:0 (25:21, 25:23, 25:22)
ИТАЛИЈА - ФИНСКА               3:0 (27:25, 25:19, 27:25)

Е ГРУПА - ИЗМИР:
НЕМАЧКА - СЛОВАЧКА       3:1 (25:22, 21:25, 25:16, 25:21)
ФРАНЦУСКА - ШПАНИЈА       3:1 (25:21, 25:15, 25:27, 25:17)

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво