Кадети у финалу Светског првенства 

Мушка кадетска репрезентација Србије остварила је највећи успех у историји пласманом у финале 11. СП 2009, које се игра у Италији. Србија је у Језолу, у првом полуфиналу, савладала Русију са 3:0, по сетовима 25:20, 25:22 и 25:22, после само 70 минута игре.

Утакмицу у дворани Палацо дел Туризмо посматрало је 250 гледалаца, а судили су Ралф Барнсторф из Немачке и Аимари Милад из Египта.

Србија: Ковачевић (17), Перић (8), Буцуљевић, Јововић (3), Жарковић, Милутиновић (9), Петковић, Мрдак, Рајковић, Опачић (4), Атанасијевић (14), Станковић. Тренери: Милан Ђуричић и Миливоје Радисављевић.

Русија: Филипов (5), Лотков, Стуленков (8), Колесник, Киндинов (5), Остраховски, Кобзар (1), Шчадилов (8), Никишин (3), Плахов, Центалович (17), Куликов. Тренери: Сергеј Шљапников и Андреј Ноздрин.

Кадети Србије су на свом првом учешћу на Светским првенствима стигли до финала. Србија је тако постала најуспешнија земља на свету, пошто су и кадеткиње Србије играле у финалу СП 2009. Такође, обе кадетске репрезентације Србије су освојиле сребрне медаље на ЕП 2009.

Кадети ће у недељу имати шансу да у финалу, против победника меча Аргентина - Иран, освоје најсјајније одличје и титулу шампиона света.

Изабраници Милана Ђуричића су у завршницама сва три сета испољили стрпљивост, али и квалитет и заслужено максимално поразили Русију.

"Одиграли смо још једну добру утакмицу у Италији. Прочитали смо Русију, напали их сервисом, одиграли доста добро у одбрани, а у другом и трећем сету имали смо и фантастичан блок. Руси нису имали решење за нашу игру, па смо прилично лако стигли до финала , што је одлично, јер ћемо у мечу за златобити одморнији. Очекивали смо овај тријумф, јер их добро познајемо, али смо ипак мислили да ће бити теже. Имали смо један период лоше игре крајем другог сета, али, због велике разлике у поенима, Руси нису успели да нас стигну. Већ смо остварили велики успех освајањем медаље, али ова екипа је у Језоло дошла са једном жељом, а то је злато. Максимално ћемо се трудити да постанемо светски шампиони. После финала шампионата Европе и ЕYОФ-а у Тампереу, нисмо осећали дас мо урадили нешто велико. То је било сјајно искуство за све нас и верујем да ћемо успети у ономе што нисмо у претходна два финала." нагласио је Милан Ђуричић, први тренер кадета Србије.

"Покушавао сам да издржим притисак, јер су Руси проценили дас ам најлошији примач у репрезентацији Србије. Не знам шта каже статистика, али трудио сам се да изнесем тај терет, мада ми се чини да је било успешно, јер смо победили и пласирали се у финале. Ово је велики успех и желим да честитам свим друговима на тријумфу. Мислим да осим нас самих, овај успех нико није очекивао, али нам је драго што је много љубитеља одбојке уз нас. Мислим да је после два сребра, коначно ред да се и ми окитимо златом. Требало би да одиграмо растерећено, без притиска, да пружимо најбољу партију у Језолу, јер то ће нам бити последњи меч у конкуренцији кадета. Морамо да дамо све од себе и злато ће бити наше, сигуран сам.", прецизирао је Милан Перић, примач кадета Србије.

"Фантастичан успех. Пласирали смо се у финале, али нећемо се задовољити тиме. Покушаћемо да у трећем покушају стигнемо до злата. Одиграли смо добар и квалитетан меч, а мислим да је Милутиновић својим блоковима преломио меч у нашу корист.", рекао је Александар Атанасијевић, капитен плавих кадета.

"Није мала ствар пласирати се у финале Светског првенства. До сада смо два пута поражени у мечевима за титулу. Сигуран сам да смо извукли поуке из тих утакмица. Треба да се боримо, оставимо срце на терену, јер играмо за Србија, па тек онда за себе. Биће сигурно тешко, али верујем да ћемо се и сутра радовати." објаснио је Никола Јововић, техничар Србије.

"Нисмо дали Русима никакве шансе да нам се приближе током читавог меча. Мислим да је цела екипа одрадила феноменалан посао и дас мо дали и више од својих тренутних могућности. Ако овако будемо играли и сутра, убеђен сам у тријумф у финалу. Два смо изгубили, нека буде трећа - срећа.", истакао је Вук Милутиновић, блокер Србије.

"Пружили смо једну од својих најбољих партија у Италији и савладали Русију, која се веома дуго припремала за овај шампионат. Пресрећан сам, јер је ово највећи успех кадетске репрезентације Србије до сада. За сада смо најмање вицешампиони, али бићемо од сутра и шампиони. Ништа ме друго сем злата не занима. Био бих незадовољан ако не буде тако. Дошли смо по злато и узећемо га.", оптимиста је Урош Ковачевић, примач Србије.

Србија ће у недељу од 18,00 часова играти у финалу против победника меча Аргентина - Иран.

У мечу за треће место, од 15,30 часова играће Русија и поражени из меча Аргентина - Иран.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се