Читај ми!

Извучени парови за меморијални турнир "Играјмо за 16"

У холу РТС-а у Таковској, жребом су одређени парови за меморијални турнир у малом фудбалу "Играјмо за 16". Традиционални турнир се одржава 23. годину заредом са циљем истим као и свих претходних година – одавања почасти убијеним радницима РТС-а 23. априла 1999. године и у знак сећања на све жртве НАТО бомбардовања Србије 1999. године.

Традиционални, међународни меморијални спортски турнир "Играјмо за 16", одржаће се ове године 23. пут заредом.

Извлачење парова у холу РТС-а почело је минутом ћутања за 16 колега страдалих у бомбардовању 1999. године. 

Присутнима се обратио дугогодишњи председник Организационог турнира, Веселин Грозданић, и пожелео новом одбору пуно среће у наредним годинама.

Грозданић, почасни председник, симболично је предао дужност новом председнику Организационог одбора, Мирославу Медићу. 

"У име новог организационог одбора и у име породица настрадалих, желим да се захвалим Веску Грозданићу, који је био на челу пуних 11 година. Својим идејама и енергијом је доприносио да овај турнир буде све бољи и јачи, да се прошири по Србији и постане значајна спортска манифестација", рекао је Мирослав Медић, брат покојног Синише и учесник свих досадашњих турнира у малом фудбалу. 

Маријана Гојковић, генерални секретар РТС-а и потпредседница Организационог одбора меморијала, поручила је да РТС никада неће заборавити колеге убијене у ноћи 23. априла 1999. године.

"Имена и презимена 16 наших колега убијених током НАТО бомбардовања зграде РТС никада нећемо заборавити. Спортски турнир којим се сећамо и славимо њихове животе је најдостојанственији начин којим ова кућа, Јавна медијска установа РТС, негује успомену на њих. Истрајно, искрено, спортски већ 23 године", рекла је Маријана Гојковић захвалила jе свим учесницима, партнерима и сарадницима.

Светозар Станковић, представник Спортског савеза Београда и сарадник у организацији такмичења, пожелео је такмичарима добро здравље и поручио породицама страдалих да нису саме.

"Поред Београда, имамо још осам организационих одбора. Имали смо идеју да само финалисти из свих градова дођу у Београд, али су сви желели да дођу и поклоне се пред спомеником 'Зашто'. Не можемо да умањимо бол породица, али можемо да покажемо да нису саме", рекао је Станковић.

Меморијални турнир, 23. заредом, почео је такмичењем у куглању. Први победник на овом турниру је Горан Буква, који је био најбољи у куглању, испред Стефана Поповића и Његоша Шакића.

Такмичења се настављају турниром у стоном тенису већ у суботу, 7. маја, док такмичења у малом фудбалу почињу 15. маја за мушкарце, а за жене 5. јуна.

Дечји фудбал је целодневна манифестација 27. маја на Ади Циганлији на теренима Фудбалског савеза Београд, а виртуелни фудбал ће се играти 8. маја.

Такмичења у шаху ће се одржати 14. маја, док такмичари у баскету "3 на 3" још чекају термин.

Када је реч о малом фудбалу – игра се осам градова Србије (Суботица, Грачаница, Ниш, Зрењанин, Крагујевац, Бор, Шабац, Пожаревац), а у Београд, непосредно пред завршницу 19. јуна, долазе колеге и пријатељи из шест земаља. 

Групе и парови 

У Групи РТС налази се 14 екипа, а носиоци (Обезбеђење и Ветерани) су слободни у првом колу:

Ветерани – Блок/ЕКГ
Несаломиви – Возни парк
Мастер – Расвета и Меда
Обезбеђење – Техника и продукција/Омладинци РТС
Студијски тонци – Репортажна кола
Радио Београд – Повратак отписаних 

Најбројнија група је Група Пријатељи, у којој се налазе 24 екипе. Носиоци су слободни у првом колу, а међу њима је и актуелни шампион – ВМА Академац.

ВМА Академац – Машинац/Спортски савез Београда
Комунална милиција – Кадети ВА/Одред Жандармерије
РТ Војводина – ГСП Београд/Шумарски факултет
Аеродром Никола Тесла – Богословски факултет/БГД ВИК
Интелектуалац – КПУ/Про ТЕНТ
Ватрогасна бригада – Ада Циганлија/Блиц
Арена спорт – Грађевински факултет/БИА
Стари ДИФ – АДА/250. Ракетна бригада

У Групи Градови, такмичиће се најбоље екипе из осам градова:

У А групи су Суботица, Грачаница, Ниш и Зрењанин, док ус у групи Б Крагујевац, Бор, Шабац и Пожаревац. 

Осам екипа је у Групи Жене:

ЖФК Винча – Спортска РТС 
ЖФК Уб – ЖФК Шабац
ЖФК Лозница – Хуху тим
Радио Београд – Војна академија 

Групу Наши чине две групе:

У групи А су Македонска РТ, РТРС, Равна гора из Холандије, док су у групи Б УСВ Сандићи Брчко, Удружење Срба Трст и РТ Словеније. 

У жребању за Групу Ветерани 40+ помогао је и Небојша Радовић, који је учествовао и у гашењу зграде РТС-а 1999. године.

ФК Пола пола – ИПА Београд
УВФК Београд – Министарство финансија
Ветерани ватрогасне бригаде – Ветерани ФК Црвена звезда
Ветерани Партизан – ФК Крајишник 

Одржан је и жреб за баксет "3 на 3":

БИА – Пописна комисија
Кленови – Министарство финансија
Невидљиви људи – Рекреативци
ДВД Врачар – Несаломиви 

Историјат турнира 

Меморијални турнир "Играјмо за 16" одржава се од 2000. године.

На иницијативу запослених, у знак сећања на колеге, почело се са малим фудбалом, а турнир је сваке године постајао све већи и масовнији.

Од меморијалног турнира се није одустајало ни у изазовним временима, па се тако турнир одржао и прошле године, у смањеном обиму. 

Ове године одржаће се такмичења у бројним спортовима: малом фудбалу, дечјем фудбалу, електронском фудбалу, баскету "3 на 3", стоном тенису и шаху.

Такмичења се одржавају у бројним градовима Србије и уз учешће представника дијаспоре.

Од 2019. године учествују и деца на турнирима, а на њима је да наставе да негују идеју и чувају сећање на све жртве бомбардовања. 

Зашто?

У ноћи између 22. и 23. априла 1999. године, у два сата и шест минута у згради РТС-а, убијени су:

Јелица Мунитлак (28), шминкер, Ксенија Банковић (28), видео-миксер, Дарко Стоименовски (26), техничар размене, Небојша Стојановић (27), техничар мастера, Драгорад Драгојевић (27), радник обезбеђења, Драган Тасић (31), електротехничар, Александар Делетић (31), камерман, Славиша Стевановић (32), реализатор, Синиша Медић (33), дизајнер програма, Иван Стукало (34), реализатор, Дејан Марковић (39), радник обезбеђења, Милан Јоксимовић (47), радник обезбеђења, Бранислав Јовановић (50), техничар мастера, Слободан Јонтић (54), монтер, Милан Јанковић (59), прецизни механичар, Томислав Митровић (61), режисер програма.

Да се никада не заборави и никоме више не понови. 

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво