Чудни, шарени Вимблдон

Тениски турнир сигурно је један од најпопуларнијих на Играма у Лондону. Међутим, иако се игра на теренима култног свеенглеског клуба, правила која важе за тенисере и посетиоце у потпуном су контрасту са онима која важе када се игра Вимблдон. Недостатак ригидних обавеза када су у питању боје одеће, присуство реклама или само понашање публике, наишли су на помешан пријем код самих такмичара.

Најбољи светски тенисери окупили су се поново на Вимблдону, али сада да би играли на Олимпијским играма, у амбијенту који је потпуно другачији од оног на који су навикли на најпрестижнијем светском турниру.

Уместо обавезних белих дресова и униформних боја око терена, играчи сада носе дресове земаља које представљају, а свуда око терена налазе се љубичаста и розе боја, симболи Игара у Лондону. Уместо строго одређених спонзора, судије и остали учесници могу да користе више различитих производа.

Највећа промена, међутим, односи се на сам ред. Строго дисциплиновани гренд слем турнир, на коме су тишина и апсолутни мир први и основни постулати, заменио је весели вашар бројних и бучних посетилаца, који често улазе и излазе са терена, чак и у току поена, што је апсолутно незамисливо када се игра гренд слем у свеенглеском клубу.

"О да, скроз је чудно", рекла је после свог данашњег дебија на лондонским Играма Серена Вилијемс, "краљица Вимблдона".

"Занимљиво је видети друге боје и одећу која није строго бела, а и музика која се чује и бука су крајње необични и некако смешни", казала је Американка после победе над Јеленом Јанковић у два сета.

Одмах после тога уследило је питање новинара у главном прес-центру да ли би Вилијемсова волела да Вимблдон промени нека своја традиционална правила.

"Не! Не, никако! Ако хоћу да носим занимљиву одећу и будем шарена, ту су Ролан Гарос, Аустралијен опен и наравно Ју-Ес опен. Вимблдон је нешто посебно и другачије, нешто што јако волим, не само зато што побеђујем, него зато што има традицију. Не дирајте ми моје беле униформе, а бићемо шарени на осталим турнирима", одговорила је Американка.

Најбоље рангирана српска репрезентативка Ана Ивановић почела је данас свој меч првог кола док је још трајао концерт изненађења "Пет шоп бојса" у непосредној близини.

Посетиоци на терену број 18 видели су за Вимблдон крајње невероватну, готово бизарну сцену - играчица је била на сервису, док људи покушавају да седну или се сместе на трибинама, а у близини свирају "Бојси", а након тога се и гласно чуо глас коментаторке која је најављивала данашњу акцију.

Док се Ивановићева концентрисала на сервис, са друге стране ограде се јасно и разговетно чуо разговор једне Канађанке у бојама своје земље, како је живахно објашњавала једној млађој Британки како је пре 20 година фунта била много јача према канадском долару него што је то данас.

"Није тако на Вимблдону, надам се да ће се уходати. Јесте ми сметало, али како је било мени, тако је и противници... Тотално је другачији осећај него на гренд слему. Много тога је и нама ново, другачији су пролази, собе, чак и свлачионице. Полако се навикавамо", рекла је Ивановићева после данашње победе у два сета над Кристином Мекхејл.

На питање да упореди атмосферу када се на Вимблдону игра гренд слем турнир и Олимпијске игре, Ивановићева је заћутала, а онда очигледно желела да остане неутрална.

"Знате шта, мени је Вимблдон савршен турнир...Тешко је поредити", одговорила је она.

Организатори тениског турнира имали су проблем и са травом, која није имала довољно времена да се опорави за ових месец дана, колико је прошло од када је завршен Вимблдон. Сви играчи су се жалили да је било клизаво, као и да се подлога још није довољно излизала.

Заједнички утисак и већине тенисера у пролазу био је да су они ускраћени од олимпијског духа. Тако је било и за Јелену Јанковић.

"Искрено, мало ми је криво што су Игре на Вимблдону, пошто је овај стадион далеко од села. Осећам као да поново играм Вимблдон, а не Олимпијске игре. Немам осећај као да сам на Играма. Била сам јуче у селу и ту је друга прича, друга атмосфера. Самим тим што сте са нашим спортистима то је нешто посебно, а ми овде као да поново играмо турнир, окружени смо тенисерима. Треба нам сат и по до парка и сат и по назад, немамо толико времена у току дана", рекла је она.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара