Колико вреди медаља

Већина земаља учесница Игара у Лондону обећала је бонус својим спортистима ако освоје олимпијске медаље. Тако ће неки спортисти бити награђени у доларима или еврима, неки у златницима, луксузним аутомобилима, становима ...

У многим земљама је још 1992. године, када је напуштена дотадашња пракса да учесници ОИ буду само аматерски спортисти, уведен обичај да освајачи медаља буду новчано награђени, било од владе или националног Олимпијског комитета, приватних фондација или спонзора.

Захваљујући тој одлуци, грузијски освајач златне медаље у Лондону може да заради 1,2 милиона долара. Таџикистан је освајачима злата обећао луксузне аутомобиле, а у великом броју земаља "златни" олимпијци могу да добију кључеве новог стана.

Бонуси у кешу варирају од земље до земље. Неке земље нуде једва нешто више од униформе и опреме, друге обезбеђују новчане своте вишеструко веће од просечне зараде у земљи.

Азербејџан тако нуди 510.000 долара за сваку освојену златну медаљу, док је Казахстан обећао 250.000 долара сваком спортисти који освоји злато.

Занимљиво је да у САД, за златну медаљу дају бонус од 25.000 долара, 15.000 за сребро и 10.000 долара за бронзу.

Русија освајачима злата даје награду од око 125.000 долара, али је регионални гувернер области Чељабинск обећао милион долара сваком локалном спортисти који кући донесе златну медаљу. Власти у Санкт Петербургу обећале су спортистима из тог града око 33.000 долара за злато у Лондону.

Иранске власти сваком освајачу златне медаље обећале су златнике у вредности од око 85.000 долара, као и плату колику имају и чланови владе до краја живота. Неки званичници понудили су још и аутомобиле, станове, земљу и додатне златнике освајачима медаља.

Чак су и махом сиромашне земље централне Азије понудиле награде. Председник Таџикистана Емомали Рахмон обећао је да ће сваком освајачу злата бити исплаћено 63.000 долара. Као додатак, градоначелник Душанбеа нуди и једнособан стан за сваког освајача златне медаље и новчани додатак за свако сребро или бронзу.

Такође, највећа приватна банка у Таџикистану "Орионбанк", чији је већински власник председник Рахмон, обећала је и луксузни аутомобил за сваког освајача злата.

Опозициона Партија исламског препорода Таџикистана у међувремену је такође за сваког освајача медаље понудила једнособни стан у Душанбеу вредан између 30.000 и 80.000 долара.

Киргистан је за сваког спортисту који освоји златну медаљу обећао 200.000 долара, а градске власти Бишкека најавиле су доживотну месечну стипендију од 500 долара за сваког освајача медаље за Киргистан.

Туркменистан је једина држава од некадашњих совјетских република која није освојила ниједну олимпијску медаљу од пропасти Совјетског савеза и једина је која није најавила награде за евентуалне медаље у Лондону.

Белорусија очекује 25 медаља из Лондона, од чега пет златних и платиће 150.000 долара сваком спортисти који освоји злато, поручио је председник Александар Лукашенко. Он је освајачима златних медаља 2008. поделио и станове у Минску, али овај пут то није обећао.

Домаћини игара нису пак претерано дарежљиви. Велика Британија не нуди никакве бонусе, али њихови освајачи златних медаља могу да држави плате 15.000 долара ако желе да се њихов лик штампа на поштанским маркама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара