Спортови које нећемо гледати у Лондону

Финци краду жене, Канађани веслају у бундевама. На Суматри сурфују са кравама, Енглези котрљају сир, а Паштуни играју поло са обезглављеном козом... Све те спортове нећемо гледати у Лондону.

Паку Џави је традиционална трка говеда кроз блато, популарна на Суматри. Суштински, овај спорт је комбинација сурфинга и родеа. Говеда су везана реповима,а спорт не важи за претерано хигијенски.

Бацање балвана је спорт који је већ вековима популаран у Шкотској. Осим даљине, бацачима поене доноси и положај балвана. Попут бацања камена с рамена.

Котрљање сира већ више од 200 година разбуктава страсти у енглеском Брокворту. "Лопта" је котур сира Глочестер који такмичари ваљају низ падину па затим покушавају да га престигну. Повреде зглобова су толико честе да су локалне власти у два наврата браниле одржавање такмичење.

Кабади је индијски спорт у којем се такмиче два седмочлана тима. Сваки тим шаље "тркача" на супротну страну, где покушава да обори ривале, али не током акције не сме да дише. Кад удахне, испада. Игра се стотинама година, а од 1990. године такмичења су део Азијских игара,

Рвање камила се одржава у Анадолији. Меч траје десетак минута, а крај је када један од мужјака камиле, пошто се само оми такмиче, покуша да уједе ривала. Процењује се да се овим спортом бави око 1.200 камила.

Веслање у бундевама спорт типичан за Нову Шкотску. Уместо Пепељуге у бундевама се возе махом мушкарци, а правила су прилично једноставна, побеђује такмичар који први прође кроз циљ.

Слоновски поло се игра у Индији и на Тајланду. Правила су стандардизована за читав свет. У почетку се играло са фудбалском лоптом, али се испоставило да исте нису претерано отпорне када их нагазе такмичари.

Бузкаши је авганистанска везија пола с тим што такмичари нису претерано "фенси" одевени и што уместо натеривања лоптице хватају обезглављену козу. Циљ је да се "лопта" постави у означени круг на терену. Тренинг коња за овај спорт траје око шест година.

Скокови на земљу су специфичност острва Ванаду. Такмичари скачу са педесетак метара високог торња везани лијанама. Циљ је да се такмичари спусте што ближе тлу, па повреде нису ретке.

Еуконканто је фински спорт инспирисан Херком Росво Ронкаиненом, легендарним лоповом из 18. века који је постао познат јер је крао жене. Крађа жена је вештина коју су Финци временом баталили, али је истовремено настао спорт.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара