Све југословенске медаље Србији

Србија је у Лондон испратила највећу експедицију у историји, која броји преко 100 такмичара, и нада се да ће управо у Лондону освојити своју 100. олимпијску медаљу. У комшилуку, међутим, многи споре број медаља српских олимпијаца, пре свега јер Међународни олимпијски комитет у те медаље убраја и све оне освојене под заставама обе Југославије. Златко Матеша, Председник Хрватског олимпијског одбора, изјавио је ипак да разлога за противљење нема.

Председник Хрватског олимпијског одбора (ХОО) Златко Матеша изјавио је "Јутарњем листу" да је Србија, према Статуту Међународног олимпијског комитета (МОК), наследница свих наступа и медаља које је Југославија освајала на Олимпијским играма од 1920. до 1988. године.

"Ми ту ништа не можемо направити. То је одлучено 1992. године. Све новонастале државе примљене су у МОК као нове чланице, а Србији се рачунало чланство СФРЈ, па тако и резултати", рекао је Матеша.

Он је изјавио да олимпијске медаље нису предмет сукцесије бивших република СФРЈ. "За нас су хрватски освајачи медаља у дресу Југославије хрватски олимпијци, али формално-правно ХОО не може себи прибројити те медаље", рекао је Матеша.

Због тога уз имена освајача олимпијских трофеја - кајакаша Матије Љубека, пливачице Ђурђице Бједов, боксера Мате Парлова, атлетичара Фрање Михалића, кошаркаша Креше Ћосића и бројних других хрватских спортиста, стоји "Србија", наводи "Јутарњи лист".

Додаје се да су хрватски спортисти у појединачној конкуренцији освојили 14 олимпијских медаља, а као чланови екипних спортова 27. Краљевина Југославија је на три Олимпијаде освојила осам медаља, али све су добили словеначки гимнастичари.

На Зимским олимпијским играма су словеначки спортисти освојили све четири медаље за СФРЈ, наводи "Јутарњи лист".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара