Читај ми!

"Орлови" фаворит из сенке

И на овом Евробаскету од Србије се може очекивати да се попне на победничко постоље. Одређени проблеми са повредама не дозвољавају селектору да рачуна на пун састав. И поред свега, неће бити изненађење ако се "орлови" пробију до највишег постоља на крају турнира.

Светско првенство у Турској је архивирано, следећа станица је Литванија. Српска репрезентација, као по навици, спада у ред фаворита за једну од медаља, али овог пута, бар на папиру, има и јачих селекција од "орлова". Момци Душана Ивковића, и поред свега, спремни су да се оките одличјем после девет година паузе.

ФИБА нас не сматра наследницима репрезентације СФРЈ, али смо легитимни наследници онога што се звало СР Југославија, односно Србија и Црна Гора. По тој статистици, играли смо на осам шампионата Европе и освојили три злата (1995, 1997. и 2001. године), једно сребро (2001) и једну бронзу (1999).

Иако је била домаћин пре шест година, огроман неуспех са Првенства из 2005. године и даље прогони Србију. Ипак, наступи тима у последњим годинама показују да су некадашњи шампиони Европе и света на путу опоравка.

Припремни период углавном су обележиле непријатне вести, које су се односиле на повреде репрезентативаца, па ће "орлови" на турнир најбољих европских екипа морати без Новице Величковића.

Главна снага српске репрезентације је чињеница да се ова група играча, са неколико промена, држи на окупу више од три године. Главне узданице екипе биће Ненад Крстић и Милош Теодосић, који ће од наредне године бити и клупске колеге, јер су се обојица преселила у московски ЦСКА.

Играчи су свесни да ће такмичење бити изузетно захтевно и компликовано. Тако Душко Савановић сматра да ће улазак међу осам најбољих бити успех, пошто је Евробаскет много квалитетнији од прошлогодишњег Светског првенства.

"Морамо да догурамо до четвртфинала, без обзира на пехове и чињеницу да нећемо бити у саставу са којим смо доспели у саму завршницу Светског првенства. И да не буде забуне и погрешних процена, у Литванији ће бити далеко теже него у Турској. Све више од пласмана међу осам је успех", рекао је Савановић.

У оваквим ситуацијама, када је конкуренција жестока, много тога остаје на селектору. Србија на својој страни има Душана Ивковића, а када је такав човек на кормилу, онда је сигурно да ће читав потенцијал екипе бити искоришћен.

Овај тим не може да гарантује највише домете, али нико се неће изненадити ако се пробије до самог врха. Па чак буде и испред Шпаније и Литваније. Зашто да не?

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије