Читај ми!

Летонци без много наде

Летонија је земља која воли кошарку, али на њихову жалост мало када су у овој балтичкој земљи имали разлога за радост када је овај спорт у питању. Летонци у Литванију долазе са подмлађеним саставом, лишени играња играча са NBA педигреом Андриса Биедринша, и мало ко од њих очекује озбиљнији резултат. Велика борбеност и доста трчања је оно што Летонци могу да понуде на паркету, што ни изблиза није довољно у дуелима са, рецимо, Србијом, Француском или Немачком.

Екипа која је освојила прво Европско првенство, још давне 1935. године, нема много чему да се нада на предстојећем такмичењу. Летонија, иако то резултати њених националних селекција не говоре, сигурно јесте кошаркашки оријентисана земља. Ова балтичка земља је и једна од осам држава оснивача Фибе.

Онда је уследио период стагнације под Совјетским Савезом, када су друге републике држале примат, а успеха није било ни по обнављању независности. Највећи домет летонске кошарке, поред горепоменутог, је друго место на Евробаскету једнако давне 1939. године.

Ако постоји екипа која је аутсајдер на предстојећем Европском првенству, онда је то сигурно ова екипа. Прва звезда Летонаца, кошаркаш Голден Стејт Вориорса Андрис Биедринш, неће играти у Литванији, и није реално очекивати од остатка екипе да надокнади његово одсуство.

Играч који би могао да направи разлику, и који би могао да подигне ниво игре своје репрезентације је Рихардс Куксикс. Овај кошаркаш наступа за Аризона стејт универзитет, и без обзира што није професионалац показује доста зрелости у игри и медији у Летонији њега виде као неког ко би могао да предводи овај нови, подмлађени тим Летоније.

Селектор Аинарс Багатскис одлучио је, или је био приморан, да се лиши услуга већина играча на којима је почивала игра овог националног тима. Он, као и његови сарадници, сматрају да је ред на млађе снаге да изнесу већи део терета, а посебно истичу Марекса Мејериса и Мартинса Меијериса.

"Летонија у својој екипи нема велика имена, али смо спремни за рат, и уверен сам да ћемо бити незгодан противник било којој екипи", изјавио је Багатскис.

Предност на коју Летонци могу да рачунају, која ретко када доноси превагу када је не прати квалитет, је сигурно велика подршка са трибина која очекује овај тим, понајвише од сународника којима због близине земље домаћина неће бити превелики проблем да се нађу на трибинама.

Кошарка коју игра Летонија припада такозваној совјетској школи, и од њих не треба очекивати да одступају од свега што она подразумева. Међутим, Евробаскет у Литванији је, слажу се стручњаци, најбоље континентално такмичење у историји и на њему ће сигурно бити изразито тешко стићи до успеха.

Ипак, никоме неће бити тако тешко као Летонцима. Србија, Немачка, Француска и Италија су екипе које су за класу, или можда и више, боље од Летоније. Шансу да остваре победу Летонци имају у мечу са Израелом, од којих су пак два пута убедљиво поражени у квалификацијама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије