Читај ми!

Баћушке желе медаљу

Русија долази у Литванију са јасним циљем. Озбиљан тренер и још озбиљнија екипа дају им за право да се надају најбољем. Јака конкуренција на турниру неће их много интересовати. Баћушке без проблема размишљају о злату.

Репрезентација Совјетског Савеза освојила је 14 злата из 21. учешћа на континенталном шампионату Европе. Прошло је тачно 20 година од како репрезентација Русије самостално наступа на првенствима Европе.

Прошли су дани када би искусни репрезентативци попут Михаилова и Кудељина по доласку на шампионате проналазили најближе барове и уживали у чарима вотке по неколико дана. Организација је доста озбиљнија и сада се "баћушке" сврставају у ред тимова према којима се мора показати поштовање.

Руси су једино злато однели из Шпаније 2007. године, када су у фантастичном финалу савладали домаћина резултатом 60:59. Као и тада, и данас их са клупе води Дејвид Блат.

Први део припрема Русија је обавила у Словенији. Акценат је стављен на физичку припрему и основне тактичке замисли. Тренер Блат осећа да у екипи постоји велика жеља за успехом, пошто се слаже са општим мишљењем да ће шампионат у Литванији бити један од најзанимљивијих у историји.

„Још од 1997. године нисмо имали оволики број врхунских NBA играча који ће играти за националне тимове. Мислим да ће локаут значајно утицати на њихов приступ, пошто ће се још више дати својим репрезентацијама. Морамо изабрати по 12 играча и око њих градити моћан колектив. У сваком случају, очекујем одлично првенство", рекао је Блат.

Руси се налазе у групи са Словенијом, Грузијом, Украјином и Белгијом. Ево како на састав и противнике гледа тренер Американац са израелским пасошем.

„Људи воле да причају о жребу. Једно је имати имена противника на папиру, а друго је изаћи на паркет и супротставити им се. Ми имамо наша очекивања и морам да кажем да сам веома задовољан што на располагању имам Кириленка и Кријапу. По мом искуству, сваки меч на првенству ће бити тежак. О томе ћемо причати када такмичење почне", сматра Блат.

Тимофеј Мозгов истакао се играма у припремном периоду. Забележио је 18, односно 16 поена у победама Русије. Изгубили су од Грчке почетком августа, али од тада имају шест победа и само један пораз. Андреј Кириленко такође игра велику улогу у серији победа „зборнаје команде".

„Надам се да ћемо из Литваније донети злато. Наш примарни циљ је квалификовање за Олимпијске игре, што значи да морамо играти у финалу. Као што је мој тренер из млађих категорија рекао 'Најважнија ствар је доћи до финала - и онда уживаш у свом успеху'", истакао је Кириленко.

Сигурно је да ће овај тим бити највећи фаворит за прво место у групи, а имена попут Хријапе, Воронцевича, Мозгова и Кириленка дају им за право да размишљају и о најсјајнијем одличју.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара