Читај ми!

Повратак Бугарске

Последњу медаљу на европским првенствима Бугарска је освојила пре тачно пола века. Иако су у овом тренутку далеко од медаље, наши источни суседи ће покушати да континентални шампионат у Литванији искористе као одскочну даску за будуће успехе.

Многи стручњаци предвиђају да ће нови европски шампион доћи са Балкана. Ова предвиђања не чуде ако се има у виду чињеница да све земље тог дела Европе, осим Албаније и Румуније, учествују на континенталном шампионату.

Иако се чини да је Бугарска једна од балканских репрезентација која нема превелике шансе на наредном шампионату, наши источни суседи озбиљно се спремају да оставе траг на великом такмичењу.

Мало је познато да Бугарска има две медаље са европских првенстава. Додуше обе су освојене давно, (сребрна 1957, бронзана 1961. године), али оне јасно стављају до знања да Бугарска на овим такмичењима није "тиква без корена".

Бугари такође могу да се похвале да су чак 27 пута учествовали на европским првенствима, али осим поменутих медаља, нису имали запаженије резултате.

Дуго ова репрезентација није била на већим кошаркашким турнирима. Први пут у овом веку Бугари су 2005. године играли на Европском првенству у Србији и Црној Гори, и то после паузе од пуних 12 година.

Овај тим је после само прескочио једно такмичење, 2007. године у Шпанији, да би се две године касније појавили у Пољској.

Овај пут Бугарска није правила паузу. После Пољске, овај тим је кроз квалификације, после одлуке Фибе да се прошири број тимова који ће учествовати на такмичењу, као трећепласирана екипа у групи Ц изборила пласман на континентални шампионат.

Занимљиво је да костур бугарске репрезентације чине играчи који наступају за домаће клубове. Само пет бугарских репрезентативаца игра ван своје земље.

Ударну иглу националног тима чине 24-годишњи близанци Калојан и Дејан Иванов. Калонијан је један од ретких интернационалаца који наступа у шпанском првенству. Прошлу сезону играо је за Кахасол, а скоро је потписао за Аликанте. Његов брат игра за италијански Монтегранеро.

Ни Бугари нису избегли тренд довођења америчких кошаркаша у репрезентацију, па се у националном тиму налази натурализовани Американац Ерл Роуланд.

Занимљиво је да ће Бугарска на предстојећи континентални шампионат изаћи са прилично младим тимом у којем већина играча није старије од 25 година. Најмлађи бугарски кошаркаш је 20-годишње крило Александар Јанев који наступа за Черно Море, док је 32-годишњи центар Левског, Стефан Георгијев најстарији је кошаркаш у тиму.

Екипу ће водити бугарски стручњак Росен Боршавски, који је већи део каријере тренирао екипе у домаћем првенству. Његов асистент је Оливер Костић из Босне и Херцеговине.

У групи са Русијом, Словенијом, Украјином, Грузијом и Белгијом, репрезентација Бугарске релано може да освоји треће место које би им гарантовало пролаз у наредни круг.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије