Читај ми!

Најбоље за крај - Реал и Панатинаикос одлучују о прваку Евролиге

Кошаркаши Реал Мадрида и Панатинаикоса састаће се у финалу фајнал-фора Еврлиге. Утакмица почиње у 20.00, а најважнија дешавања и промену резултата можете пратити на нашем порталу.

Најбоље за крај - Реал и Панатинаикос одлучују о прваку Евролиге Најбоље за крај - Реал и Панатинаикос одлучују о прваку Евролиге

Након два полуфинала која нису донела претерано велика изненађења и узбудљиве завршнице, фаворити су успели да оправдају свој статус и формирају очекивани финални пар.

По први пут у историји завршног турнира елитног европског такмичења, ма које име он носио, састаће се мадридски Реал и Панатинаикос - две од четири најтрофејније екипе.

Када су одређени ривали на фајнал-фору, већина аналитичара је у финалу видела управо два тима која су током регуларног дела сезоне заузела прва два места на табели.

Реал у меч улази са улогом благог фаворита, највише захваљујући рутини са којом су дошли до првог места, али и феноменалној партији у полуфиналу против Олимпијакоса.

Предност за Панатинаикос представљаће велики број навијача који су из Грчке дошли у Берлин и који ће се сигурно потрудити да њихови миљеници не осете да се утакмица игра на неутралном терену.

Реал фаворит да одбрани титулу

Игра Мадриђана из првог полувремена против пирејског тима може се подвести под кошаркашко савршенство. Све је функционисало без грешке у систему који је успоставио дуго оспоравани Ђус Матео, због чега Олимпијакос - упркос веома доброј партији, нарочито у другом полувремену - није имао чему да се нада.

Проценти шута из игре били су надреално високи, контрола скока беспрекорна, а одбрана - иначе главно оружје Олипијакоса - агресивна и максимално фокусирана.

Повукли су поново Џанан Муса и Марио Хезоња, али је и учинак остатка тима поново показао да Реал има најбољу клупу у Евролиги, али и нешто што ниједан други тим нема.

Серхио Љуљ и Ћаћо Родригез поново су, не зна се више ни по који пут, погађали онда када је то било најпотребније - у овом случају када се Олимпијакос враћао у меч. Одбили су последњи налет противника и заказали још једно финале у ком ће поново бити велика претња, нарочито када се меч приближи крају.

Реал ће тако имати прилику да се по рекордни, 12. пут домогне титуле шампиона Европе. До сада су у 11 наврата долазили до наслова првака, а последњи пут им је то пошло за руком претходне сезоне.

Тада је управо Љуљ, иначе својим првим поготком на мечу, у последњим секундама донео победу "краљевском клубу" против Олимпијакоса, након сезоне која је била пуна успона и падова за клуб из шпанске престонице.

Текућа сезоне је међутим протекла готово савршено. Реал је након 10 везаних победа касније поприлично рутиснки и неколико кола пре краја дошао до првог места и повлашћеног положаја пред четвртфинале у ком су "почистили" Басконију.

Захваљујући свему томе, Матеов тим ће имати нешто веће шансе да тријумфално напусти "Убер арену" и одбрани трофеј освојен претходне сезоне у Каунасу.

Велики повратак Панатинаикоса

По први пут након 12 година, Панатинаикос се налази на фајнал-фору Евролиге, а након победе над Фенером, успео је да дође до првог финала после 13 година, када су се и последњи пут окитили шампионским медаљама.

Одлично је Панатинаикос започео меч против турског клуба и након првих 10 минута је имао девет поена предности. Кендрик Нан је показао због чега га је председник атинског клуба Димитрис Јанакопулос, помало и претенциозно додуше, назвао "најбољим странцем у историји грчког клуба".

Ипак, Фенер се није предао и полако је топио предност ривала, све док пред крај треће четвртине није стигао на поен заостатка. Пропустили су тада играчи Шарунаса Јасикевичијуса неколико прилика да преокрену, након чега су брутално кажњени у последњој деоници.

Грчки тим је налик првој четвртини, одлично одиграо и последњу деоницу и без већих узбуђења у завршници стигао до новог финала и шансе да се бори за седми трофеј намењен освајачу Евролиге.

Пет од шест титула екипа је освојила у овом веку, предвођена Жељком Обрадовићем, а последњи пут су се играчи Панатинаикоса попели на шампионско постоље 2011. године када су у финалу у Барселони били бољи од Макабија.

Овога пута их у последњем мечу сезоне очекује најтежи могући ривал, против ког ће морати да пруже максимум и сведу грешке и "празне" минуте на минимум.

Међутим, далеко од тога да екипа Ергина Атамана нема са чим да се супротстави Реалу. Матијас Лесор је дабл-даблом у полуфиналу показао да је заслужио своје место у најбољој петорци лиге и да ће бити од велике важности за свој тим против доминантних центара Реала.

Костас Слукас би требало да својим искуством донесе мирноћу у евентуалној неизвесној завршници, а сусрет са Фенером је показао да и Панатинаикос има изузетно велики број квалитетних играча који би могли да повуку тим у одсудним моментима.

Први сусрет на фајнал-фору

Упркос великом броју учешћа на завршним турнирима Евролиге и позамашном броју трофеја, две екипе ће по први пут одмерити снаге у самој завршници такмичења - што ће дуел у Берлину учинити историјским.

У првом сусрету ове сезоне који је одигран у Атини, Реал је славио рутински са 90:78 у оквиру 13. кола.

Марио Хезоња је са 19 поена предводио Мадриђане, док је Кендрик Нан убацио 24 поена за домаћи тим.

У Шпанији је такође тријумфовао гост, чиме је Панатинаикос показао да је кадар да узме меру фаворизованом ривалу.

Лесор је тада постигао 26 поена и водио грчки тим до тријумфа, док је Мадриђане предводио Јабуселе са 18 поена.

понедељак, 17. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије