Читај ми!

Атаман против Шараса, Панатинаикос и Фенер у нападу на финале Евролиге

Кошаркаши Панатинаикоса и Фенербахчеа од 18 часова играју полуфинални дуел Евролиге на завршном турниру у Берлину. Ток меча из часа у час можете пратити на нашем порталу.

Атаман против Шараса, Панатинаикос и Фенер у нападу на финале Евролиге Атаман против Шараса, Панатинаикос и Фенер у нападу на финале Евролиге

Ближи се крај дугој и занимљивој евролигашкој сезони, пуној вртоглавих успона и великих падова. Завршни турнир игра се на нетипичној локацији, у Берлину, граду који је познат по фудбалу, филмском фестивалу, моди и кобасицама, али не баш кошарци.

Четвртфинални дуели обрадовали су навијаче са три мајсторице што у ранијим годинама није био тако чест случај.

Поред дуела Олимпијакоса и Реала, игра се дуел Фенербахчеа и Панатинаикоса. Ово неће бити само утакмица два клуба, већ и дуел две војске навијача које су спремне да последњим гласним жицама помогну екипи у зацртаном циљу.

Жељко Обрадовић - спона која поцезује два клуба

Фенербахче и Панатинаикос су једни од најпопуларнијих кошаркашких клубова у Европи, а овакав статус им је донео исти човек - Жељко Обрадовић.

Панатинаикос је недискутабилно већи клуб од турског ривала, трећа најтрофејнија еволигашка екипа са константним присуством у врху кошаркашке културе Европе. Клуб из Атине је освајао титулу Евролиге шест пута (1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011,) пет под вођством Обрадовића.

За разлику од ривала, Фенербахче се кошаркашки активирао у претходној деценији када је постао значајан играч на европској сцени. Под вођством српског тренера, Фенербахче је освојио титулу 2017. године, а био је и редован учесник фајнал-форова.

Једини сусрет у плеј-оф мечевима припао Фенербахчеу

Упркос периодима доминација и добрих резултата једини директан дуел екипе су имале у четвртфиналу 2017. године када је Фенербахче рутински славио са 3:0 а потом и освојио титулу.

Прва утакмица одиграна је у "ОАКА Арени" 18. априла а турски тим победио је 71:58. Фенербахче је у гостима успео да сломи Панатинаикос захваљујући сјајној дефанзиви и доминантној игри у нападу расположених Јана Веселог и Богдана Богдановића који нису имали потешкоћа да пронађу адекватна решења у нападу.

Други меч такође у Атини турском представнику припао је после неизвесне завршнице 80:75, а тада су утакмицу преломили Богдан Богдановић и Екпе Удо. Репрезентативац Србије је постигао 25 поена, док је Удо имао велики допринос у скоку и одбрани обруча.

Трећа утакмица је одиграна у "Улкер Спортс Арени" у Истанбулу. Фенербахче је завршио серију са убедљивом победом 79:61 чиме се пласирао на Фајнал-фор са укупним резултатом 3-0 у серији.

Фенербахче је тада наметањем ритма и чврстом игром у одбрани показао потпуну доминацију која је касније потврђена и освајањем титуле.

Машинерије на погон навијача

Гориво за погон екипа су навијачи, иако је база "зелених" екстремнија од својих плаво-жутих колега.

Навијачи Панатинаикоса, познати као зелени, имају богату традицију историје подршке свом тиму. Основана је 1966. године, група ултрас навијача "Gate 13" је једна од најстаријих у Европи. 

На другој страни, навијачи Фенербахчеа, познати жуто-плави, представљају једну од најистакнутијих навијачких група у Турској. Највећи пораст у броју навијача екипа је доживела баш у периоду прошле деценије. 

Панатинаикос благи фаворит

Тим Ергина Атамана с обзиром на подизање форме у последњим мечевима благи је фаворит за победу у овом дуелу. Последњи дуел који је припао Панатинаикосу 73:63, игран је у "ОАКИ",  а одлучен у другом периоду који су зелени добили 25:9.

Тада се шутерски истакао Кендрик Нан, који је убацио 23 поена, док је Матијас Лесор додао девет поена.

У тиму Фенербахчеа расположен је био Мотли са 16 поена, док су по 12 убацили Биберовић и Калатес.

недеља, 16. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије