Читај ми!

Марина Маљковић: Очекујем квалитетан турнир на ОИ у Паризу, идемо корак по корак

Селекторка женске кошаркашке репрезентације Србије Марина Маљковић изјавила је да очекује квалитетне утакмице на Олимпијским играма у Паризу, али је додала да ће њен тим ићи корак по корак.

Ово ће бити трећи узастопни наступ кошаркашица Србије на ОИ. Кошаркашице Србије су у Рио де Жанеиру 2016. освојиле бронзану медаљу, а на претходним ОИ у Токију заузеле су четврто место.

"Оно што мене радује имаћемо нешто мање од два месеца озбиљног рада. То посебно добија на значају после 'лудачких' квалификација за ОИ. Свиђа ми се идеја да квалификације буду током сезоне и да све стане да људи прате репрезентацију. Много ће значити групи кошаркашица, коју ја тренирам да кренемо са припремама за ОУ. Буквално смо жељни тога", рекла је Маљковић у подкасту Олимпијског комитета Србије (ОКС).

Кошаркашице Србије су пласман на ОИ у Паризу избориле у фебруару на квалификационом турниру у Белему.

"Ми смо већ након пласмана на ОИ, између себе рекле да једва чекамо да дође лето да почнемо да радимо", додала је селекторка Србије.

Маљковић је подсетила да је Србија имала мало времена да се припреми за квалификациони турнир, који је одржан у фебруару у Бразилу.

"Кошаркашице су се скупљале по аеродромима. Имали смо само један тренинг са 12 кошаркашица уочи квалификација за ОИ. То је било потпуно нефер, нереално. Оно што људи не знају, је да Аустралија, Кина, Јапан имају по месец дана да се спреме за те квалификације. О чему онда да причамо? Заиста је био огроман изазов. Ја сам о томе причала у новембру прошле године када смо се окупили првог дана уочи квалификација за ЕП. Кошаркашицама сам причала у фебруару и квалификацијама за ОИ. Све им је било јасно", истакла је Маљковић.

ОИ у Паризу ће бити одржане од 26. јула до 11. августа. Србија ће играти у групи са Шпанијом, Кином и Порториком.

"Сви знају да су ОИ највеће такмичење, тамо учествују најбољи од најбољих. Ја сада имам исту ситуацију као уочи ОИ у Рио де Жанеиру. Имам једну нову генерацију која иде први пут на ОИ, а толико је млада са толико мало искуства или потпуног неискуства. Изазов је да кошаркашице припремиш за тако нешто велико, као што су ОИ. Оне сада играју то што играју, а сутра би требало да буду на броду који иде по Сени. Много је тешко одрадити тај део, спремити спортисте за ОИ. Тако је било и у Рију, али то мени није био проблем. Ово су ми треће Игре по реду", навела је селекторка Србије.

Она није желела да даје прогнозе уочи ОИ у Паризу.

"За сада не знам, много више ћу знати у јулу када иза себе будемо имали бар месец дана озбиљног рада. Имамо сјајан план и програм, али идемо корак по корак. Имаћемо јаке утакмице на ОИ. Репрезентативна кошарка је високом нивоу... Имамо све бољу Кину, Јапан... Ту су Белгија, Шпанија, домаћин Француска. Очекујем квалитетну кошарку на женском турниру у Паризу. Женска кошарка биће квалитетнија у односу на претходне године. Питање је како ћемо ми се ту снаћи. Најважнији је да наше кошаркашице буду психолошки спремне за то такмичење", рекла је Марина Маљковић.

Она је подсетила на анегдоту са Европског првенства у Словенији прошле године. Србија је на ЕП у Словенији освојила пето место и обезбедила пласман на квалификациони турнир за ОИ.

"Кошаркашице су ми после изборених квалификација за ОИ поклониле моју слику. Ја сам им раније рекла да ћу ићи у Париз са Кубом... Рекла сам им нешто у том стилу, не могу да се сетим свих речи. Рекла сам им: 'Ја ћу сасвим сигурно бити на Сени, а ви не морате'. И онда су ми онда када смо избориле квалификације за ОИ поклониле слику и на позадини написале: 'Нећете ићи са Кубом, него са Србијом'. Много знају колико ми значи да са Србијом играмо на ОИ у Паризу", рекла је селекторка Србије.

Маљковић је подсетила да воли да тренира Србију.

"Волим да се борим са стварима које не волим. Волим своју земљу. Апсолутно није тајна колико волим Француску. Да ли ћу некада у будућности тренирати Француску? Не знам. Немам исти осећај за Француску, као што имам за Србију. Много волим Србију. Када је отишла цела генерација, председник КСС Предраг Даниловић ми је рекао кључну реченицу: 'Не можеш да одузмеш себе новој генерацији. Знаш не можеш, јер те познајем'. Био је праву, та реченица ме је изнервирала", изјавила је Маљковић и наставила:

"Ми у спорту имамо и то је врло важно разликовати - смену генерација и комплетну смену генерација. То се десило женској кошарци. Када је претходна генерација отишла, размишљала сам да одем и ја и да дође неко нови. Међутим, две ствари су се догодиле. Прва ствар је њихов рад, значи начин на који је екипа радила. Интензитет рада, понашање кошаркашица, цела та прича. И друга ствар је та кључна реченица, коју ми је Даниловић рекао. Тачно је погодио шта ће да ми каже и да ми набаци одговорност и да ја не могу да издам", закључила је Марина Маљковић.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара