Епилог претпоследњег кола Евролиге - пласман Партизана у плеј-ин зависиће од Црвене звезде

Кошаркаши Ефеса победили су у гостима екипу Фенербахчеа резултатом 82:80 у утакмици 33. кола Евролиге, док је Басконија у Мадриду савладала Реал са 95:91 и шансе београдског Партизана да се пласира у плеј-ин свела на минимум.

Епилог претпоследњег кола Евролиге - пласман Партизана у плеј-ин зависиће од Црвене звезде Епилог претпоследњег кола Евролиге - пласман Партизана у плеј-ин зависиће од Црвене звезде

Победом у истанбулском дербију Ефес је знатно удаљио Партизан од пласмана у плеј-ин Евролиге. Представник Турске је задржао тријумф предности у односу на тим Жељка Обрадовића, па црно-бели пред последње коло судбину не држе у својим рукама.

Да ситуација у којој се Партизан налази буде још безнадежнија побринула се Басконија која је у Мадриду победила Реал резултатом 95:91 и обезбедила пласман у доигравање.

Шта год урадио у Болоњи наредне недеље, тим из Виторије ће остати бољи од екипе Жељка Обрадовића, што значи да судбина Партизана сада зависи од Црвене звезде.

Црно-бели ће у плеј-ин само у случају да савладају Валенсију у Београдској арени, а вечити ривал порази Ефес у Истанбулу.

Хејс-Дејвис промашио шут за победу Фенера

Праву рововску битку и изузетно тврд али узбудљив истанбулски дерби Ефес је преломио бољом игром у последњем периоду, мада се Фенербахче у самом финишу меча тројкама Марка Гудурића и Тарика Биберовића извукао из готово безизлазне ситуације и заслужио последњи шут којим је Најџел Хејс-Дејвис могао да се прослави.

Оба тима су стегнуто и нервозно ушла у дерби, у веома тромом ритму и уз много промашаја. Ретко је лопта пролазила кроз обруч, а често су је и једни и други губили, па је након пет минута кошарке било 8:4 за Ефес, највише захваљујући расположеном Вилу Клајбурну.

Када су коначно пронашли шут за три поена, умакли су гости у два наврата на плус осам, али је Фенер, упркос чак пет изгубљених лопти и свега две погођене тројке из седам покушаја, смањио заостатак до краја првог квартала – 13:16.

Чим је почела друга четвртина Сестина је убацио трећу тројку за домаће и изједначио, да би Гудурић серију свог тима продужио на 10:0 и први пут му приуштио вођство.

До тада највећих плус шест Фенер је стекао средином другог квартала када су Папајанис и Вилбекин везали два поготка за три поена.

Ефес је искористио недопустиву ноншаланцију и мноштво изгубљених лопти кошаркаша у тегет-жутом (10 у првом полувремену) да брзо резултат врати у егал, али је остао на свега две убачене тројке за 20 минута игре, па су домаћи у финишу првог полувремена нанизали неколико поена у транзицији и на велики одмор отишли са плус четири - 36:32.

Фенер је и трећу четвртину отворио тројком Најџела Хејса-Дејвиса и поново стекао осетнију предност (39:32) која ни тада није дуго потрајала јер су играчи Ефеса одговорили серијом 7:0.

До краја трећег периода тимови су се смењивали у благом вођству, а пред улазак у одлучујућих 10 минута било је 52:51 за Фенер.

У четвртом периоду препуном фаулова, слободних бацања и дугачких прекида боље су се снашли гости. На пет минута до краја утакмице Ефес је зауставио резултатску клацкалицу и удаљио се на плус шест, што се испоставило као недостижан заостатак за играче Фенера.

Успели су домаћи тројком Папајаниса и поенима након продора Вилбекина да направе серију 5:0 и приђу на минус три, али је хладнокрвни Родриг Бобуа на 40 секунди пре последњег звука сирене погодио изузетно важан шут за три поена.

Ни тада се нису предали домаћи, Гудурић је узвратио истом мером и смањио на 79:77, Ларкин је поново повисио на плус четири, али је онда и Биберовић погодио тројку, па је на семафору писало 81:80.

Морали су играчи Фенера брзо да фаулирају Елајџу Брајанта, он је погодио само једно слободно бацање, па су Хејсу- Дејвису остале три секунде да претрчи цео терен и покуша да погоди тројку за победу, али није био прецизан са више од осам метара.

Победнички тим предводио је Вил Клајбурн који је убацио 21 поен, док је Шејн Ларкин постигао 15. Међу играчима Фенербахчеа истакао се Скоти Вилбекин са 17 поена, а два мање је уписао репрезентативац Србије Марко Гудурић.

Басконија надокнадила минус 15 у Мадриду

Басконија је у Мадриду направила велики преокрет, победила Реал резултатом 95:91 и пласирала се у плеј-ин Евролиге.

Реал је већ крајем првог периода имао плус 15 (27:12), али су гости до одласка на велики одмор заостатак свели на шест поена (48:42).

Наставили су и у другом полувремену да се приближавају, први пут повели крајем треће четвртине, а онда у последњем кварталу стекли недостижну предност.

Невероватни Маркус Хауард одиграо је још једну феноменалну партију и убацио 35 поена (7/12 за три поена). Двоцифрени су међу играчима Басконије били још само Костело са 19 и Монеке са 11 поена.

Реал је вечерас радио на балкански погон - Марио Хезоња је био најефикаснији са 18 поена, а пратио га је Џанан Муса са 16. По 12 поена су додали Кампацо и Јабуселе, а на 13 се зауставио Козер.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво