Кошаркаши Црвене звезде на данашњи дан пре 50 година освојили Куп купова

Кошаркаши Црвене звезде, на данашњи дан пре 50 година освојили су Куп купова, први трофеј неког српског клуба у европским такмичењима.

Звезда је 2. априла 1974. године у Удинама у финалу савладала чехословачку екипу Спартак Збројовка из Брна резултатом 86:75.

"Имала је Звезда и пре тријумфа у Купу купова запажене резултате у Европи, јер је 1972. године стигла до финала овог такмичења, када је поклекла против Олимпије из Милана резултатом 74:70, а 1973. године екипа је стигла до полуфинала Купа европских шампиона", подсећа се у тексту на сајту клуба.

На путу ка финалу и трофеју, црвено-бели су редом побеђивали екипе “17 Нандори”, француски “Бањоле”, касније у четвртифналној групи и екипе софијског ЦСКА, италијански Сакле из Торина, а у полуфиналу је био шпански Естудијантес.

У првој утакмици у Мадриду Звезда је славила са 79:74. На полувремену је било чак 16 разлике за црвено-беле (42:26). Драган Капичић је убацио 27, а Зоран Славнић 20 поена.

У реваншу је Звезда била још убедљивија и са "стотком" избацила мадридске “студенте“ (104:85) за пласман у своје друго европско финале. Иван Сарјановић је одиграо меч каријере – забележио је 29 поена, док се Капичић зауставио на бројци од 27 постигнутих поена.

У другом полуфиналу Збројовка је избацила Саклу из Торина.

У финалном сусрету у италијанским Удинама црвено-бели су водили и доминирали током читаве утакмице. Тада се није играло по четвртинама, а и тимови су током мечева користили знатно мањи број играча.

Звезда је на полувремену водила са девет поена разлике (45:36). Поново се истакао Сарјановић, али овога пута у одбрани, јер је у првом делу зауставио Поспишила, који је био један од најбољих играча чехословачког тима.

Црвено-бели су пред крај меча водили и са 21 поеном разлике, али је ривал у финишу смањио на подношљивих "минус 11". У нападу се истакао Звездин фантастични трио асова и репрезентативаца. Капичић је постигао 23 поена, Мока Славнић је убацио 20, а легендарни Дуци Симоновић је забележио 19, а Драгиша Вучинић 12 поена.

У редовима Збројовке Јан Бобровски постигао је 20 поена.

Поводом прославе 50. годишњице од освајања првог и за сада јединог европског трофеја у историји КК Црвена звезда, клуб је припремио спектакуларан догађај на утакмици против Олимпијакоса - од посебног дреса који је за ову утакмицу обогаћен једним детаљем, преко брошуре и плакета, до кратког програма на полувремену на коме ће се наћи и неки од актера финала из далеке 1974. године.

Такође, клуб овим поводом прави и посебан филм у коме ће говорити бројни актери и сведоци тог времена и успеха, који ће бити емитован у наредом периоду као још једно сведочанство и подсетник на овај историјски успех.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво